Grafitna olovka je „zakon“

Janika Konc – crtač

4750

Janika Konc, član Udruženja likovnih stvaralaca „Petar Tomić“ bavi se crtežom. Imali smo prilike da ga vidimo na delu, kako relativno brzo crta portrete ljudi, veoma lepe i fotografski tačne.


O svom radu, Janika Konc govori:

– Komšija je video kako crtam parčićem cigle po betonu, tada sam imao 4 – 5 godina, i otkrio je moj talenat. Talenat sam razvijao i negde u desetoj godini života sam već crtao ljude u originalu. Jedno vreme, dok sam radio kod privatnika, prestao sam da crtam, posle sam nastavio i generacijama dece sam pomagao da savladaju crtanje.

rbt

– Dok sam bio u bolnici, mnoge sam portrete napravio. Imam tu strast za crtanjem, radim to iz ljubavi, mada ponekad zaradim i koji dinar. Pokušao sam da radim i sa bojama, ali sam se ipak opredelio za grafitnu olovku, ona je „zakon“. Ako znaš da crtaš, moći ćeš i ostalo, olovka je osnova. U leto 2016. godine u zgradi Muzeja grada imao sam izložbu crteža sa motivima Bačke Palanke. Imala je dobar uspeh, posetioci su se sa setom prisećali kako je naš grad nekada izgledao.

– Radeći te slike nekadašnje Palanke, upoznao sam i njenu istoriju. Do sada sam uradio preko 2.000 crteža za koje imam kopiju, ali ima više onih koje sam uživo radio i odmah dao modelu.

– Planiram ove godine, kada se završi renoviranje zgrade Muzeja grada, da tamo postavim još jednu izložbu sa raznim temama: portreti poznatih ličnosti iz sveta, naše zemlje i naše Palanke, portrete crtanih junaka, reprodukcije poznatih slika, slike po motivima našeg grada, negde oko tridesetak radova. Jedna umetnica mi je rekla: gde god radiš, ostavi trag.

Kada bude otvorena izložba Janike Konca u Muzeju grada, vredi otići i pogledati ga, jer on je jedan dokazani, vrsni crtač.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here