Lista potreba dostavljena nadležnima

Mesna zajednica Čelarevo

1594

U najvećoj (po broju stanovnika) seoskoj mesnoj zajednici na području bačkopalanačke opštine – Mesnoj zajednici Čelarevo, živi 4.700 žitelja.


Čelarevo je svojevremeno bilo jedno od urbanistički najuređenijih mesta u Vojvodini, na koje su se s pravom mogle ugledati mnoge seoske, ali i gradske sredine. U međuvremenu, mnogo toga se promenilo, tako da Čelarevo nije više onošto je nekad bilo.

No i pored toga, tragovi iz vremena, od pre nekoliko decenija, ovde su vidljivi i danas.

– Mesna zajednica Čelerevo kao i ostale seoske i gradske mesne zajednice sa područja naše opštine, nije izglasala uvođenje mesnog samodoprinosa i nema sopstvene prihode – kaže dr Goran Stupar, predsednik Saveta MZ Čelarevo.

– Sva potencijalna ulaganja, zavise isključivo od sredstava koja se opredele iz budžeta opštine Bačka Palanka. Na jednoj od redovnih sednica Saveta razmatrane su potrebe njenih stanovnika za ovu 2019. godinu. Tom prilikom je ukazano na problematiku rekonstrukcije krova zgrade u kojoj se između ostalog, nalaze i kancelarije naše mesne zajednice.

– U ovoj zgradi, čiji krov prokišnjava, nalazi se i ogranak Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke, zatim mesna kancelarija, penzionerski dom, a u jednom delu su i prostorije odeljenja policijske stanice iz Bačke Palanke.

Sve potrebe su po rečima dr Stupara, prosleđene nadležnim opštinskim organima, a među njima je i potreba parternog uređenja centra Čelareva.

– Pored već spomenutih poslova koje bi trebalo uraditi, neophodno bi bilo rekonstruisati parking prostor ispred zdravstvene stanice i pošte u Čelarevu. Takođe bi bilo neophodno izbetonirati dva autobuska stajališta, oba u Proleterskoj ulici kao i postaviti kante za smeće pored ovih stajališta.

– Postoji i potreba za postavljanje saobraćajnih znakova, u blizini Osnovne škole „Zdravko Čelar“, zatim veštačkih prepreka koje „regulišu“ brzinu kretanja vozila u blizini škole i vrtića „Snežana“. Nedostaju i dodatna sferna ogledala na nekim raskrsnicama, zatim dodatne saobraćajne signalizacije na rizičnoj raskrsnici magistralnog puta i Ulice Milana Atlagića. Takođe, postoji potreba za postavljanje kanti za otpad u Ulici Maršala Tita, kao i na putu, koji vodi prema plaži na Dunavu. Ovo su prioriteti, koji su navedeni na osnovu primedbi i sugestija naših građana – istakao je dr Stupar.

Usled limitiurajućih finansijskih sredstava, teško je očekivati da će svi navedeni poslovi biti urađeni u ovoj godini. Međutim, članovi Saveta MZ Čelarevo, napravili su listu prema redosledu potreba stanovnika ove mesne zajednice.

– Upravo redosledom što smo ga naveli u našem zahtevu, a koji je prosleđen nadležnim opštinskim strukturama trebalo bi da se krene u realizaciju navedenih poslova. Svakako da ne očekujemo, da sve što je navedeno u dopisu, bude i urađeno u ovoj godini, jer su sredstva u opštinskom budžetu limitirana. Bilo bi veoma dobro, kada bi se uradilo ono što je najpotrebnije.

– Čelarevo, kao i većina drugih sela ima problema sa divljimdeponijama smeća koje se stvaraju. U ovom mestu, nema deponije gde bi se odlagao komunalni otpad, koji se odvozi i odlaže na gradsku deponiju u Bačku Palanku. Mnogi građani, ne odlažu otpad u kontejnere već stvaraju divlje deponije, prema i pored naših atarskih puteva – naglašava dr Stupar.

Čelarevljanima kao i drugim stanovnicima seoskih mesnih zajednica opštine Bačka Palanka, oduzeta je mogućnost upravljanja komunalnim
delatnostima. Odlukom SO Bačka Palanka, ove poslove obavlja JKP „Komunalprojekt“, tako da se u ovom mestu, samo artikulišu potrebe građana kao i njihove primedbe.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– Na svakoj od redovnih sednica Saveta MZ Čelarevo, čitaju se prigovori i primedbe građana. Pod uslovom da prigovori i primedbe nisu hitne, one budu prosleđene sekretaru Mesne zajednice. U nekim urgentnim situacijama, sekretar informiše članove Saveta, pa onda ako je potrebno bude održana njegova „telefonska sednica“, gde se o potrebama građana izjašnjavamo i donosimo odluku – napominje dr Stupar.

U Čelarevu, baš kao i većini drugih mesta u bačkopalanačkoj opštini, građani stavljaju primedbe na termine sahrana.

– Mi smo se u više navrata i pismeno obraćali JKP „Komunalprojekt“, u vezi termina sahrana. U Čelarevu postoji kult poštovanja odlaska na sahrane. Zakazivanje sahrana u 12 i 13 časova, nikako ne odgovara radno angažovanom stanovništvu. Ovo je sigurno problem koji egzistira u našoj mesnoj zajednici, a primetan je već duže vreme – ističe dr Stupar i dodaje da su prethodni dopisi koje su uputili „Komunalprojektu“ za poboljšanje higijene u selu, dali rezultate.

– Poboljašana je higijene ispred pošte, zdravstvene ambulante, kao i na zelenim površinama. Svojevremeno smo uputili dopis Vodama Vojvodine, koje su počele rekonstrukciju mosta u ovom mestu, da se započeti posao što pre obavi. Dopis je upućen i ka Putevima Srbije, za iznalaženje rešenja na rizičnoj raskrsnici magistralnog puta sa Ulicom Milana Atlagića. Ovaj problem bi mogao da se reši, postavljanjem takozvanih vibracionih traka, kao i postavljanjem dodatne saobraćajne signalizacije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here