Kulturno-prosvetno društvo „Parage“

Predstavljamo Kulturno-umetnička društva opštine

834

Društvo je osnovano 2002. godine s ciljem da se deci i mladima omogući upoznavanje svog kulturnog nasleđa, razvijanje talenta u oblasti igre i pesme, kao i scenske i likovne umetnosti i da se druže i upoznaju mlade iz okoline, iz drugih krajeva zemlje i iz inostranstva.


Cilj je, takođe bio i da se obogati kulturni i društveni život sela. Posle 17 godina rada može se reći da je cilj ostvaren. U vreme burnih društvenih previranja i ekonomske krize, opstanak Društva je veliki uspeh. Najveća zasluga je trud i istrajnost članstva, prvenstveno dece i roditelja, kao i Mesne zajednice, škole i privrednih subjekata i žitelja Paraga koji su podržali rad Društva, a i uživali na priredbama igre, pesme, instrumentalene muzike i scenske umetnosti koje su izvodili naši članovi i gosti.

Važno je reći da je za rad našeg, kao i drugih društava, izuzetno značajna potpora Saveza amatera Opštine Bačka Palanka, nadležnih u opštinskom rukovodstvu i novčana podrska Opštine. Saradnja sa KUD „Abrašević“ je bila dragocena od prvog dana rada za nas, kao i pomoć pokojnog pesnika Petra Tomića, prilikom osnivanja Društva.

Tokom godina u Društvu su bile aktivne folklorna, dramska, likovna i pevačka sekcija, kao i aktiv žena. Folklorna sekcija je neprekidno postojala 15 godina i bila je veoma uspešna: deca, osnovci, vredno su radila u teškim uslovima, oronula, hladna sala Doma kulture na primer, ali uz podršku roditelja koji su obezbedili grejanje, dežurstva i uređenje sale, izrasli su u dobre igrače, razvili drugarstvo, i pružili veliko zadovoljatvo žiteljima Paraga svojim nastupom na priredbama u selu.

Sticajem okolnosti, zbog sve manje dece u selu, teškoćama u radu rukovodstva i novčanim problemima, folklorna sekcija je prestala da radi pre dve i po godine. Sada je aktivna izvanredna ženska pevačka grupa, koja je sa Društvom iz Nove Gajdobre sprema za gostovanje u Beču.

Od samog početka rada, Društvo organizuje dve manifestacije godišnje: „Parožani Paragama“, gde prikazuje svoja postignuća tokom godine, i „Svetosavski bal“ posvećen prazniku Svetog Save, što je i slava Društva, sa prigodnim programom u kojem učestvuju i žitelji sela. Tokom godine, Društvo bi redovno organizovalo još nekoliko priredbi sa gostima iz okoline ili udaljenih mesta.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Od pre pet godina, u septembru se održava likovna kolonija na kojoj učestvuju umetnici i amateri iz sela, okolnih mesta, ali i iz drugih delova zemlje. Godinama je folklorna sekcija nastupala na smotrama folklora, na priredbama u okolnim mestima. Išla je i u inostranstvo na folklorne festivale u Bugarsku i Makedoniju. Društvo je za žitelje Paraga, prvenstveno za članove, organizovalo izlete u Sremske Karlovce sa posetom Bogosloviji, u Beograd sa posetom Etnografskom i muzeju Nikole Tesle, odlazak u pozorište… Rad KPD „Parage“ je opravdao svoje postojanje meću mladima, a i u celom selu.

Deca, članovi Društva su mnogo naučili u oblasti svog angažovanja iz kulture i tradicije, upoznali su i druge kulture, razvila osećaj zajedništva i odgovornosti za sebe i drugog, naučili da rad donosi radosti i zadovoljstvo postignutim. Jednako važno je i to da je angažovanje u Društvu doprinelo da ne krenu stranputicom. Za selo je bitno što je oživeo kulturni i društveni život, što je moglo nekud da se izaće i doživi nešto novo i lepo.

Svako biće ima potrebu da stvara i da uživa u lepom, bilo da je to muzika, igra, pesma, slika ili izgovorena reč. Smatramo da razvoj stvaralaštva kultre i negovanje tradicije počinje od salaša i sela, preko varoši, do gradova, a elita će se onda razviti sama.

Nadamo se da će Društvo napredovati i oživeti rad drugih sekcija, (uostalom, kao i u životu, u radu uvek ima uspona i padova), i prilagoditi delatnost smanjenom broju dece i materijalnim mogućnostima. Naravno, opstanak nije moguć bez entuzijasta, onih koji nesebično rade za opšte dobro. Posebnu nadu polažemo u to da će oni koji su bili prva generacija članova društva, a sada su odrasli ljudi i ostali su da žive u Paragama, svoju decu dovesti u Društvo da igraju pevaju, recituju, slikaju i održe ga za buduća pokolenja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here