Идеје за укусна посна јела

Посно, а укусно: Време је поста, пробајте преукусна, иновативна посна јела.

4918
Фото: Pixabay

Током поста, људи мисле више на храну и одабир исте, и тиме се оптерећују, уместо да заправо буду релаксирани, јер смисао поста је да себе „прочисте“.


Да се ово не би и вама десило – водите рачуна како се храните. Пост не подразумева да се одрекнете хране, већ да једете редовно и мање, а да ваши дневни оброци буду разноврсни.

На вашој трпези не морају бити само обична посна јела на која смо навикли и која су нам помало и досадила – одушевите госте и укућане иновативним јелима. Испробајте неке од специјалитета које ћете лако да припремите од поврћа и рибе.

1. ШТРУДЛА ОД ПЕЧУРАКА

Замесите тесто од 500 гр брашна, 50 гр шећера, мало соли, 100 гр растопљеног маргарина, 30 гр квасца и 300 мл млаке воде. Тесто треба да буде глатко под руком, ако се лепи, додајте још мало брашна. 300 г печурака пропржите, исецкајте (не превише ситно), скувајте 3-4 кромпира, изрендајте и измешајте са печуркама. Тесто раздвојите на два дела и растањите две коре. Премажите сваку са мало растопљеног маргарина или уља, па нафилујте и уролајте. Одозго још мало премажите и поспите сусамом. Пеците око 30-40 минута на 200 степени.

2. СЛАНИ КОЛАЧ ОД КРОМПИРА

Потребно је:

500 г брашна за колаче, 30 г квасца, 250 мл воде, 30 мл маслиновог уља, со, 200 г кромпира, 200 г слатког кромпира,1 мала црвена паприка, рузмарин, 2 чена белог лука, 50 мл маслиновог уља, биљни суви зачин

Припрема:

Квасац измрвите у млакој води, добро промешајте и сипајте у просејано брашно. Додајте маслиново уље и посолите, па умесите тесто и оставите га да расте 10-15 минута. У међувремену ољуштите кромпир и исеците га на танке колутове. Паприку оперите, очистите и ситно исецкајте, а бели лук нарендајте и помешајте с маслиновим уљем и рузмарином. Нарасло тесто развуците у плех који сте подмазали уљем. Одозго поређајте колутове кромпира, поспите ситно сецкану паприку и премажите уљем у које сте претходно умешали бели лук и рузмарин. Поспите зачином и пеците око 35 минута на 200 степени.

3. КРОКЕТИ СА СУСАМОМ

Потребно је:

500 г кромпира, 200 г брашна за хлеб, 40 г маргарина, 50 мл воде, со, биљни суви зачин, 150 г биљног качкаваља, 200 г сусама, уље за пржење
Припрема:

Ољуштен кромпир исеците на коцке и скувајте у посољеној води, а када је куван, оцедите га и изгњечите у пире. Још топлом кромпиру додајте зачин и маргарин. Кад се маса мало охлади, умешајте брашно размућено у мало воде у којој се кувао кромпир и умесите тесто. Готово тесто поделите на веће комаде и на брашном посутој дасци обликујте ваљушке, па их сеците их на комаде жељене величине. На сваки комад ставите коцкицу биљног качкаваља и обликујте куглицу, пазећи да тесто сасвим обавије сир. Крокете уваљајте у сусам и пржите их у дубоком уљу. Пржене крокете вадите на папирни убрус да упије вишак масноће и послужите.

4. ПАЛЕНТА СА ПЕЧУРКАМА

Потребно је:

160 г празилука или црног лука, 650 г парадајза, 400 г свежих шампињона, 200 г куваног парадајза,  15 г сецканог першуна, 15 г сецканог листа целера, 200 г паленте, 3-4 чена белог лука, 0,5 дл белог вина, со, босиљак, зачини по укусу.

Припрема:

Паленту скувајте по упутству са кесице, сипајте је у тепсију и, када се охлади, обликујте по жељи. Празилук ситно исецкајте и динстајте на уљу док не омекша. Додајте шампињоне исецкане на листиће, динстајте још десетак минута, а затим убаците парадајз коме сте претходни скинули љуску. Додајте сецкани бели лук, динстајте око 30 минута, па сипајте кувани парадајз и све пажљиво измешајте. На крају сипајте бело вино и зачините босиљком. Тим сосом прелијте паленту.

5. КРЕМАСТИ РИЖОТО

Потребно је:
2 шољице пиринча, 2 веће главице лука, чаша белог вина, 3 кашике маслиновог уља, 1 л супе од коцке, 200 г маринираних шампињона, 200 г смрзнутог меса од дагњи, со, бибер, першун

Припрема:
Лук ситно исецкајте и пржите га на уљу док се скоро не истопи. Затим додајте опрани пиринач, појачајте ватру и пржите пар минута, стално мешајући док пиринач не постане стакласт. Додајте вино и мешајте док сасвим не испари, а онда, мало по мало додајте супу. Стално мешајте и наливајте чим пиринач упије супу. Пазити да се пиринач не прекува и да рижото остане кремаст. Одвојено скувајте месо дагњи, па заједно са процеђеним шампињонима помешајте са рижотом. Зачините сољу и бибером, вратите кратко на шпорет и пре служења поспите сецканим першуном.

6. ТУЊЕВИНА ИТАЛИЈАНА

Потребно је:

конзерва комадића туњевине, 250 мл мајонеза посног, кашичица сенфа, 0,5 кг белог кромпира, веза свежег влашца, 100 г црних маслина, 50 г млевених ораха, со, бибер.

Припрема:

Кромпир ољуштите, исеците на коцке и скувајте у сланој води пазећи да се не прекува. Туњевину оцедите од уља, па је помешајте с мајонезом, сенфом, орасима и сецканим влашцем. Кувани кромпир оцедите и убаците у припремљен сос од туњевине и мајонеза. На крају додајте маслине и све добро измешајте.

7. ТОРТИЉЕ

Потребно је:

1 слатка црвена паприка, шољица лана који се натапао 20 минута, шољица воде, кашичица соја-соса, кашика маслиновог уља, кашичица оригана, кашичица слатке црвене паприке у праху, со, бибер.  Фил: 2 шољице ораха, 3 парадајза, 5 сувих парадајза, шољица бареног кукуруза, 1 кашичица соја соса. Емпанада: шољица чери-парадајза, рукола.

Припрема:

Све састојке осим лана измиксујте у блендеру док не добијете једноличну смесу. Додајте лан и још кратко мешајте. Оставите 10 минута да се згусне и постане желатинозно.

Подлогу стављајте по 2 кашике смесе, обликујући кругове дебљине 3-4 милиметра. Сушите шест до седам сати на 45 степени или док не постане суво, али да буде савитљиво. Фил: Све састојке грубо измиксујте у мултипрактику. Припрема емпанада: Осушену тортиљу филујте са 2 кашичице фила, 2 преполовљена чери-парадајза и неколико листова руколе. Преклопите и послужите.

8. КРОМПИР ПУЊЕН ПЕЧУРКАМА

Потребно је:

8 кромпира, 150 г ситнијих шампињона, струк празилука, 200 г спанаћа, свежа мирођија, уље, бибер, со.

Припрема:

Опран неољуштен кромпир засеците на врху и издубите. На уљу пропржите празилук исецкан на колутове и издубљену средину кромпира. Посолите, побиберите, па додајте очишћене шампињоне и наставите с динстањем. Након неколико минута додајте и кратко пробарен спанаћ. Промешајте и оставите још минут-два, па скините с ватре. Додајте зачина по жељи, па готовом смесом пуните кромпир. Поређајте у плех, около распоредите остатак фила, уколико га је преостало, и пеците у рерни на 180 степени око 30 минута. Послужите са декорисано свежом мирођијом.

9. ПОХОВАНЕ ЛИГЊЕ

Потребно је:

1 кг лигњи, 0,5 л пива, 5 кашика брашна, со, бибер, 3 дл уља, соја-сос.

Припрема:

Лигње добро очистите, оперите и исеците на колутове ширине пола центиметра. Прелијте их лимуновим соком и оставите да одстоје 30 минута. У посебан суд сипајте брашно, налијте га пивом и направите масу густине као за палачинке. Зачините је сољу и бибером. Лигње потапајте у припремљену масу и виљушком их лагано стављајте у дубоко загрејано уље да се прже. Када порумене, слажите их на тањир за сервирање и на крају прелијте соја-сосом.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here