Кафа је ипак здравија од чаја!

Има нешто посебно у првој јутарњоj кафи.

2569
Фото: Pixabay

Професор Јирген Ворман верује да нас четири до пет шољица кафе дневно може заштитити од карцинома јетре, дијабетеса и деменције.


Он је, на основу најновијих истраживања, разбио стари мит и поделио корисне информације о кафи. Велики број студија доказао је да кафа има добар утицај на здравље, објаснио је нутрициониста и истраживач Јирген Ворман за Спутњик. Према његовим речима, кафа смањује ризик од обољења јетре, дијабетеса и различитих облика деменције.

Ворман је рекао да кафа садржи разне корисне елементе

„Свакако, сви знају за кофеин који је врло активна супстанца, али кафа такође садржи и друге супстанце које делују као такозвани антиоксиданти, а који нас могу заштитити од различитих негативних фактора“, истакао је истраживач, позивајући се на неколико недавно спроведених студија.

„Недавна истраживања у оквиру ове области показала су да је заштитни ефекат идеалан за оне који конзумирају четири до пет шољица кафе дневно“, рекао је он, додавши да је кафа боља и здравија од чаја. Истовремено, Ворман упозорава да не треба пити превише кафе, јер добри ефекти пића постепено нестају уз већу потрошњу.

Висок крвни притисак у вези са кафом је мит!

Многи људи мисле да редовна конзумација кафе доводи до високог крвног притиска, проблема са крвним судовима и на крају резултира срчаним ударом. Међутим, Ворман верује да се уз редовно конзумирање кафе људско тело навикава на кофеин.

„Добро је познато да кафа садржи кофеин који брзо доводи до благо повећаног крвног притиска, другим речима, особи која испија своју прву шољицу кафе скаче притисак, јер тело још не познаје ту супстанцу. Али ако редовно пијете кафу, тај ефекат нестаје. У дугорочној перспективи кафа штити од болести кардиоваскуларног система“, истакао је истраживач.

Ограничења кафе за труднице и децу

Истовремено, стручњак је приметио да труднице не би требало да пију више од три шоље кафе дневно, док би деца млађа од 14 година требало у потпуности да се уздрже од конзумирања тог пића.

„Способност дечјег организма да обради кофеин је много мања него код одраслих“, истакао је стручњак. Међутим, нагласио је да је кафа добра за старије људе, јер њено редовно конзумирање смањује ризик од деменције.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here