Obrovac dobija novu kanalizaciju, vodovod i trafo

969

OBROVAC: Obrovac je jedno od najvećih sela Bačkopalanačke opštine, ali i najbliže selo centru komune, jer je od varoši udaljeno manje od 10 kilometara.


Ovo mesto je specifično i po tome što je jedino u ovom delu Bačke gde se broj stanovnika ne smanjuje, već se kreće oko 3.000. Ove godine, a to najavljuje Simo Jandrić, predsednik Saveta Mesne zajednice Obrovac, meštani ovog sela uz pomoć lokalne samouprave i Pokrajinske vlade, treba da realizuju tri vitalna projekta čijim će završetkom život ovde postati udobniji.

– Uprava za kapitalna ulaganja APV odborila nam je 75 miliona dinara za završetak seoske kanalizacione mreže – kaže Jandrić. – Nakon okončanog tendera pristupiće se odabiru najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova. Reč je o izgradnji dva glavna magistralnog voda za fekalnu kanalizaciju od 4.200 metara sa prirodnim padom. Po projektu, završetak radova predviđen je do početka jeseni ove godine. Do početka jeseni trebali da se obavi i delimična rekonstrukacija vodovodne mreže u selu.

[wonderplugin_slider id=64]

 

On dodaje da je zamenjeno oko 90 procenata azbestnnih cevi, a preostali deo biće zamenjen, prema planu, ove godne. Vrednost ove investicije je devet miliona dinara, a posao treba da uradi opštinsko Javno komunalno preduzeće “Komunalprojekt”.

U ovom selu ove godine biće izgrađena i potpuno nova trafo-stanica i nalaziće se van sela u blizini stanice za gas.

– Izgradnja trafo-stanice treba da počne ovog proleća, a služiće napajanju strujom gasno-regulacione mreže – dodaje Jandrić. – Jedan gasni krak ove mreže ići će ka industrijskoj zoni i time će se stvoriti uslovi za rad nekog od budućih industriskih pogona u Obrovcu. Potreba za fabrikom u našem selu postoji poslednjih nekoliko godina, a nova trafo-stanica omogućiće poljoprivrednicima čije su njive u blizini da koriste pumpe za navodnjavanje, odnosno da zalivaju svoje njive jeftinije nego do sada, ili da prvi put to učine.

Nadležni u selu kažu da je u ovoj godini predviđeno i uređenje fasade zgrade MZ, kao i presvlačenje novim slojem asfalta barem još jedne ulice. Predlažu da to bude Grobljanska ulica u dužini od 800 metara, jer je stanje kolovoza izuzetno loše. Obrovačku Osnovna školu “Žarko Zrenjanin” od prvog do osmog razreda pohađa 232 učenika, a odeljenje predškolaca broji 32 mališana. Ovde sa zadovoljstvom ističu da njihova škola ne beleži smanjenje broja đaka kao što je slučaj u većini škola u ovoj opštini. Vele da migracije gotovo da nema, a broj novorođenih i umrlih gotovo je iz godine u godini isti i iznosi 35.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here