Za preregistraciju traktora ostalo još dve nedelje

1118

Poljoprivredna mehanizacija, koja od 4. aprila ne bude imala nove tablice smatraće se neregistrovanom, a poljoprivrednici su dužni da prikupe svu potrebnu dokumentaciju, kao i papir o tehničkoj ispravnosti.


Trećeg aprila 2018. godine stupio je na snagu Zakon o bezbednosti saobraćaja po kome su poljoprivrednici imali rok od godinu dana za preregistraciju i zamenu starih tablica na traktorima, prikolicama i radnim mašinama. Kako RTS prenosi za to je potrebno izdvojiti i nekoliko desetina hiljada dinara, a problem je i u tome što je veliki broj mašina u upotrebi više od dvadeset godina.

Da zbog starosti njihovi traktori neće moći da prođu tehnički pregled, najviše strahuju mali poljoprivrednici.

„Moj traktor je iz osamdesete godine, to ne mogu ja nikad da doteram u red, da bi mogao da se preregistruje“, kaže Saša Arsić, poljoprivrednik iz Šumarovca, za RTS. „Para nemamo, ne znam kako ćemo to da uradimo“, navodi Dragan Mladenović, poljoprivrednik iz Reljinca.

[wonderplugin_slider id=117]

 

U Vojvodini je situacija drugačija, jer je prethodnih decenija nabavljeno najviše novih mašina, a vlasnici starih traktora su ih uglavnom redovno servisirali.

Više od 60 odsto traktora u Srbiji ide u rashod?

U Srbiji 400.000 traktora i 25.000 kombajna

Poljoprivredna mehanizacija, koja od 4. aprila ne bude imala nove tablice smatraće se neregistrovanom, a poljoprivrednici su dužni da prikupe svu potrebnu dokumentaciju, kao i papir o tehničkoj ispravnosti. To podrazumeva da traktori i njihova priključna vozila imaju trajnu registraciju i podležu redovnom godišnjem tehničkom pregledu i osiguranju, dok radne mašine spadaju u redovnu registraciju.

Popisom agrara 2012. godine utvrđeno je da gazdinstva u Srbiji poseduju oko četristo hiljada traktora i oko 25 hiljada kombajna – koji su tada u proseku bili stari oko tri decenije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here