Romi gazde uz podršku EU

BAČ: Počela akcija da se ozakoni više od stotinu kuća u naselju kraj nasipa u Vajskoj kod Bača. Od sakupljanja i izvoza sekundarnih sirovina neki podigli i luksuzne objekte.

1627

U Opštini Bač povedena je akcija da se legalizuje više od stotinu kuća sa pomoćnim objektima u Romskom naselju u selu Vajska. U akciju je, uz lokalnu samoupravu, uključena Stalna konferencija gradova i opština, koja će obezbediti novac iz evropskih fondova, što će omogućiti da bespravna gradnja bude ozakonjena uz minimalne izdatke domaćinstava.

– Većina kuća je podignuta u Ulici Pere Segedinca, „kičmi“ naselja, a ostale u Radićevoj i Ulici venac. Taj deo sela nosi naziv „Urbarijal“, po austrougarskim kartama, a omeđen je s jedne strane bivšom rečicom, sadašnjim kanalom Vajš, a s druge nasipom, koji je druga linija odbrane od poplava – navodi Zoran Badivuk, savetnik za urbanizam u Opštinskoj upravi Bača.

Prema njegovim rečima, od 160 kuća u „Urbarijalu“ moraće da bude legalizovano oko 130.

– To su uglavnom vrlo uslovni objekti, a među njima ima i izuzetno vrednih nekretnina. Kuće su ušorene, što će olakšati legalizaciju. Zavod za urbanizam Vojvodine je od kuće do kuće snimio celo naselje, za koje će biti urađen plan detaljne regulacije – kaže Badivuk.

Romsko naselje u Vajskoj počelo je da niče 1967, dve godine od velike poplave na Dunavu, posle koje je izgrađen veliki nasip, od tada pa do danas pouzdana brana od potopa. U početku su Romi došljaci, koji govore rumunski, podizali kućerke, a kasnije veće kuće. Stanovnici naselja se već dugo organizovano bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, koje izvoze u Austriju i Nemačku, a luksuzne kuće su dokaz da od toga lepo zarađuju. Oni su od donošenja prvih propisa o legalizaciji bili zainteresovani da ozakone svoje objekte, ali je smetnju pravilo to, što su kuće podigli na zemljištu kojim upravlja JVP „Vode Vojvodine“.

– To je državno zemljište, koje „Vode Vojvodine“ po Zakonu o vodama nisu mogle da ustupe opštini Bač. Jedino rešenje bilo je da uputimo zahtev Vladi Srbije da se utvrdi javni interes za prenos prava na tom zemljištu, kako bi se stvorili uslovi za legalizaciju – pojasnio je Badivuk.

EU će finansirati sve geodetske i arhitektonsko-projektne radove za legalizaciju, a stanovnici će, kako se ističe, platiti samo takse od 10.000 dinara za kuće i 5.000 za pomoćne objekte.

KAMPANjE

SVE kuće koje treba da budu legalizovane imaju odavno struju i vodu. Iako je reč o „divljim“ građevinama, priključke su, kažu opštinari, dobili zahvaljujući predizbornim kampanjama, jer naselje ima nekoliko stotina glasača.

LIČNE KARTE I ZDRAVSTVENE KNjIŽICE

NA sastanku sa urbanistima, nedavno, žitelji Romskog naselja predočili su da nestrpljivo očekuju legalizaciju, jer bez nje ne mogu da dobiju lične karte i zdravstvene knjižice. Razlog je što Republički geodetski zavod po novom zakonu ne izdaje rešenja o kućnom broju za nelegalizovane objekte.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here