Trivan: Biće zabranjen uvoz polovnjaka sa evro 3 i 4 motorima

545

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan najavio je da će uskoro biti zabranjen uvoz starih automobila sa motorom evro 3 i 4 standarda.


„Time zaista bitno utičemo na kvalitet sredine u kojoj živimo. Ja sigurno neću odustati od toga“, poručio je Trivan.

On je izjavio da njegovo ministarstvo i vlada uveliko razmatraju mogućnost da od početka naredne godine bude zabranjen uvoz automobila s najlošijim motorima – evro 3 i 4, kao i automobila starijih od 10 godina.

Ministar je rekao da se može videti, ako se analiziraju podaci za svaku godinu, da od ukupnog broja polovnih vozila koja se uvezu više od 50 odsto budu najstarija vozila, starosti preko 11 godina, kao i da su uglavnom u evro 3 kategoriji i sa dizel motorom.

„Mora ozbiljno da se pogleda statistika. I nećemo da odustanemo od toga da nađemo rešenje za ta vozila koja najviše zagađuju“, dodao je Trivan.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Na pitanje šta će biti sa takvim vozilima koja se već voze na našim ulicama, ministar je rekao da korišćenje tih vozila ne može da se zabrani.

„Ali možemo pri registraciji pojačati ono što već postoji – kontrole. Hajde da ponovo merimo kako treba izduvne gasove. Kada budemo kadri da merimo količinu izduvnih gasova koji su štetni, onda više nije bitno da li ste uvezli vozilo od 20 godina“, naveo je Trivan.

Na pitanje zašto se to onda sada ne radi, ministar je rekao da „nemamo tehničke mogućnosti“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here