Arapi kupili Luku Novi Sad po početnoj ceni od 7,99 miliona evra

0
369

Komisija Ministarstva privrede za sprovođenje postupka privatizacije „Luke Novi Sad“ proglasila je uspešnom finansijsku ponudu koju je kompanija „P&O Ports Dubai“ dala za kupovinu tog novosadskog preduzeća.


Ponuđena je bila početna cena od 7,99 miliona evra.

„Svi detalji ponude su ispravni i u skladu sa pozivom i kriterijumima. Mi smo danas proglasili kupca ‘Luke Novi Sad’ i to će biti ‘Port Dubai’, deo grupe ‘DP World’ iz Dubaija“, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Dodao je da će investicija u naredne tri godine biti preko 15 miliona evra, i da je to obaveza u skladu sa pozivom i ugovorom koji će biti potpisan u narednih nekoliko dana.

„Od toga negde oko pet miliona evra biće uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 miliona evra u lučku suprastrukturu. Mi zaista verujemo da će ovo biti jedna veoma značajna stvar i za Grad Novi Sad, za celu Vojvodinu i za celu Srbiju“, rekao je Stevanović.

Ko je novi vlasnik Luke Novi Sad?

Kompanija „P&O Ports Dubai“, budući vlasnik „Luke Novi Sad“, posluje u okviru holdinga „DP World“ koji trenutno poseduje portfolio od 78 operativnih lučkih i kopnenih terminala u 40 zemalja širom sveta.

Kompanija „DP World“ je nedavno objavila da je u prošloj godini ostvarila snažne poslovne rezultate i da je njen profit dostigao 1,27 milijardi dolara, što je za 5,1 odsto više nego u 2017. godini.

Prihodi su uvećani za 20 odsto na 5,6 milijardi dolara, i rezultat su, kako se navodi na njenom zvaničnom sajtu, preuzimanja kompanija Drydocks World, Dubai Maritime City (DMC), Cosmos Agencia Maritima, Continental Warehousing Corporation (CWC) i preuzimanja punog vlašnistva nad lučkim terminalom Santos u Brazilu.

Kompanija „DP World“ sa sedištem u Dubaiju osnovana je 1972. godine, i, kako se navodi na sajtu, uspela je da iz lokalnog lučkog operatera izraste u globalni faktor u oblasti trgovine.

Ima tim od preko 45.000 ljudi, a posluje u azijsko-pacifičkom regionu, Australiji, Severnoj i Južnoj Americi, na Bliskom Istoku, u Evropi i Africi.

Zajedno sa svojim podružnicama, „DP World“ razvija i upravlja međunarodnim pomorskim i kopnenim terminalskim operacijama, pomorskim uslugama, industrijskim parkovima i ekonomskim zonama, logističkim uslugama i tehnološkim rešenjima za trgovinu.

 

Takođe poseduje i upravlja flotom specijalizovanih plovila, uključujući tegljače, ledolomce i rečne barže koje obezbeđuju logistička rešenja za kupce u javnom i privatnom sektoru.

Svaki dan preveze 174.000 kontejnera.

Kompanija „DP World“ je 2007. godine primljena na berzu Nasdak Dubai.

Predsednik i izvršni direktor holdinga je sultan Ahmed bin Sulajem.

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva privrede Dragana Stevanovića, ta kompanija je danas treći lučki operater u svetu, i najveći kontejnerski operater u Konstanci, Roterdamu, Antverpenu..

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here