Arapi kupili Luku Novi Sad po početnoj ceni od 7,99 miliona evra

474

Komisija Ministarstva privrede za sprovođenje postupka privatizacije „Luke Novi Sad“ proglasila je uspešnom finansijsku ponudu koju je kompanija „P&O Ports Dubai“ dala za kupovinu tog novosadskog preduzeća.


Ponuđena je bila početna cena od 7,99 miliona evra.

„Svi detalji ponude su ispravni i u skladu sa pozivom i kriterijumima. Mi smo danas proglasili kupca ‘Luke Novi Sad’ i to će biti ‘Port Dubai’, deo grupe ‘DP World’ iz Dubaija“, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Dodao je da će investicija u naredne tri godine biti preko 15 miliona evra, i da je to obaveza u skladu sa pozivom i ugovorom koji će biti potpisan u narednih nekoliko dana.

„Od toga negde oko pet miliona evra biće uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 miliona evra u lučku suprastrukturu. Mi zaista verujemo da će ovo biti jedna veoma značajna stvar i za Grad Novi Sad, za celu Vojvodinu i za celu Srbiju“, rekao je Stevanović.

Ko je novi vlasnik Luke Novi Sad?

Kompanija „P&O Ports Dubai“, budući vlasnik „Luke Novi Sad“, posluje u okviru holdinga „DP World“ koji trenutno poseduje portfolio od 78 operativnih lučkih i kopnenih terminala u 40 zemalja širom sveta.

Kompanija „DP World“ je nedavno objavila da je u prošloj godini ostvarila snažne poslovne rezultate i da je njen profit dostigao 1,27 milijardi dolara, što je za 5,1 odsto više nego u 2017. godini.

Prihodi su uvećani za 20 odsto na 5,6 milijardi dolara, i rezultat su, kako se navodi na njenom zvaničnom sajtu, preuzimanja kompanija Drydocks World, Dubai Maritime City (DMC), Cosmos Agencia Maritima, Continental Warehousing Corporation (CWC) i preuzimanja punog vlašnistva nad lučkim terminalom Santos u Brazilu.

Kompanija „DP World“ sa sedištem u Dubaiju osnovana je 1972. godine, i, kako se navodi na sajtu, uspela je da iz lokalnog lučkog operatera izraste u globalni faktor u oblasti trgovine.

Ima tim od preko 45.000 ljudi, a posluje u azijsko-pacifičkom regionu, Australiji, Severnoj i Južnoj Americi, na Bliskom Istoku, u Evropi i Africi.

Zajedno sa svojim podružnicama, „DP World“ razvija i upravlja međunarodnim pomorskim i kopnenim terminalskim operacijama, pomorskim uslugama, industrijskim parkovima i ekonomskim zonama, logističkim uslugama i tehnološkim rešenjima za trgovinu.

 

Takođe poseduje i upravlja flotom specijalizovanih plovila, uključujući tegljače, ledolomce i rečne barže koje obezbeđuju logistička rešenja za kupce u javnom i privatnom sektoru.

Svaki dan preveze 174.000 kontejnera.

Kompanija „DP World“ je 2007. godine primljena na berzu Nasdak Dubai.

Predsednik i izvršni direktor holdinga je sultan Ahmed bin Sulajem.

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva privrede Dragana Stevanovića, ta kompanija je danas treći lučki operater u svetu, i najveći kontejnerski operater u Konstanci, Roterdamu, Antverpenu..

[wonderplugin_slider id=67]

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here