Meštani Tovariševa žele više asfaltiranih ulica i puteva

1485

TOVARIŠEVO: Tovariševo je selo koje se sa jedne strane, atarom graniči sa Obrovcem kroz koji prolaze do centra opštine, odnosno Bačke Palanke, a sa druge strane to je poslednje mesto do granice atara bačkopalanačke i opštine Bač.


Nije ovo selo sa oko 2.700 stanovnika, bogatom istorijom i vrednim ljudima, slepo crevo, jer kroz njega prolazi magistralni put ka Odžacima, Somboru… Međutim, iako glavna ulica i sam centar predivno izgledaju, sve je uređeno, tu je škola, pa park, spomenici iz srpske istorije… ima stvari koje treba da se urade i na kojima insistira i ovdašnja mesna zajednica.

– Prioritet je put prema Paragama, povezivanje dva dela bačkopalanačke opštine koja je teritorijalno velika, sa kojim bi Tovariševo i Obrovac, ali i Mladenovo bili spojeni sa ostatkom opštine – rekao je za medije Miloš Vukovljak, predsednik Saveta Mesne zajednice Tovariševo, najavljujući planove ovog sela u 2019. godini.

– Atarskim putem do Paraga treba preći osam kilometara. Ovaj put je ucrtan na Gugl mapi, pa skoro svakodnevno imamo problem sa izvlašenjem automobila i kamiona koji se zaglibe u atarskom putu.

Kako kaže, danas da bi došli od Tovariševa do Paraga, pa i do Pivnica, Silbaša i Gajdobre mora da se pređe 40 kilometara, te da bi izgradnjom ovog puta putna mreža opštine bila zaokružena.

[wonderplugin_slider id=75]

 

– To bi olakšalo posao i komunalcima, vozilima hitne pomoći i policiji. Tovarišanima bi znatno bio skraćen put do Novog Sada, ali i Kule i Vrbasa, a time i do Subotice i to za nekoliko desetina kilometara. Ujedno Tovarišanima i Obrovčanima znatno bi se približila pruga, odnosno železniška stanica u Paragama, pa bi vozovi za Novi Sada i Sombor bili mnogo dostupniji – ukazuje Vukovljak.

I u Tovariševu se od popisa do popisa stanovništva smanji broj meštana, a ovde vele da je jedan od presudnih faktora za ostanak i opstanak u selu uređena infrastruktura, dobra saobraćajna veza, ali i novi proizvodni pogoni, jer najveći broj ljudi ne može da živi samo od poljoprivrede.

Prioritet je put prema Paragama, povezivanje dva dela bačkopalanačke opštine koja je teritorijalno velika, sa kojim bi Tovariševo i Obrovac, ali i Mladenovo bili spojeni sa ostatkom opštine, Miloš Vukovljak, predsednik Saveta MZ.

Postoji u Tovariševu, ali i u većini sela ove opštine, pa i u Bačkoj Palanci, proizvodni prostor koji je izgrađen još pre 23 godine. U većini sela i centralnoj varoši rešeni su vlasnički odnosi i hale su u funkciji, odnosno date su na korišćenje za proizvodnu delatnost. U Tovariševu prazna i neupotrebljena stoji takozvana „Kertesova hala“, a nije u funkciji zbog nerešenih pravno-imovinskih odnosa.

Oživeti proizvodne hale

– Zbog nepostojanja industrijske zone bez koje je ograničena izgradnja proizvodne hale na oko 400 kvadratnih metara, a bilo je planirano, potrebno je napraviti kontakt sa „Animalkomercom“ i OŽ „Livade“, jer to su firme koje poseduju neupotrebljene i zapuštene površine kraj magistralnog puta – dodaje Vukovljak.

– Na tim površinama mogli bi se napraviti proizvodni pogoni ili ponuditi potencijalnim investitorima da ih sami izgrade. Opština nema površine u svom vlasništvu pored puta Bačka Palanka – Sombor, a pretvaranje postojećih obradivih površina u industrijsku zonu je skoro nemoguća misija. Zemljište je u privatnom vlasništvu i iziskuje povećane stope poreza što odbija vlasnike zemljišta da to urade dok se ne javi investor. Ali i investitori čekaju prenamenu oranica, a vreme prolazi.

– U ovoj godini, imeđu ostalog, planiramo završetak adaptacije i renoviranja zgrade MZ sa svečanom salom za venčavanje i uređenje još jedne prostorije za muzejsku postavku. Takođe, planiramo da uz pomoć opštinskog JP „Standard“ asfaltiramo Krajišku ulicu u dužini od 500 metara i trotoar u glavnoj ulici prema kanalu gde nedostaje oko 250 metara staze. U još nekoliko ulica nedostaju pešačke staze, a Tovariševo će preko lokalne samouprave konkurisati za još jedan nov bunar, jer to je prioritet nad prioritetima. Kvalitet vode je jako loš, a zbog povećane koncentracije arsena voda iz seoskog vodovoda nije za ljudsku upotrebu – zaključuje predsednik Saveta MZ Miloš Vukovljak.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here