Sve investicije u Čelarevu zavise od bačkopalanačke kase

2580
Zgrada Mesne zajednice Čelarevo foto: Dnevnik

ČELAREVO: Pre par decenija Čelarevo, desetak kilometara pre Bačke Palanke iz pravca Novog Sada, i zvaničino je od tada nadležnih u par navrata proglašavano za urbanistički najuređenije mesto u Vojvodini, pa čak je dobilo zvanje – naselje gradskog tipa.


Sve ulice su tada bile asfaltirane, zasađeno je zelenilo, parkovi, komunalna infrastruktura je bila na gradskom nivou, selo je imalo motel sa zatvorenim bazenom, automatsku kuglanu, odeljenje za fizikalnu rehabilitaciju… Sve to je urađeno sredstvima samodoprinosa, jer u ovdašnjim fabrikama radilo je 2.500 radnika, a selo je imalo preko 6.000 stanovnika.

Danas ovde radi Pivara koja posluje u sastavu danskog „Karlsberga“, Tekstilni kombinat „Dunav“, nekada je u njemu radilo preko 1.500 radnika, poodavno je zatvorio svoje kapije, miškovićeva „Delta“ kupila je zemlju i objekte nekadašnje Poljoprivrednog preduzeća „Podunavlje“ i bavi se proizvodnjom voća.

Čelarevo je i danas, a ovde živi 4.700 ljudi, lepo mesto, puno istorije. Tu je dvorac Dunđerskih sa predivnim parkom retkih biljnih vrsta, pa muzej piva, u blizini je i hazarska nekrepola, dunavska plaža sa čardama i vikend naseljem sojenica… Ali, a to kažu i sami meštani, treba doterati ono što je zub vremena nagrizao i dograditi ono što je normalno izgraditi u modernim vremenima.

[wonderplugin_slider id=75]

 

– Kao i u ostalim seoskim i gradskim mesnim zajednicama ni kod nas svojevremeno nije prošao referendum o izglasavanju samodoprinosa –- počinje priču dr Goran Stupar, predsednik Saveta MZ. – Sva potencijalna ulaganja isključivo zavise od sredstava koja se opredele iz budžeta Opštine Bačka Palanka. Prioritet je rešavanje problema rekonstrukcije krova zgrade u kojoj se, između ostalog, nalaze i kancelarije naše mesne zajednice.

U zgradi, a čiji krov prokušnjava, nalazi se ogranak Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ iz Palanke, pa Mesna kancelarija Čelarevo, penzionerski dom, a u jednom delu su i prostorije Odeljenja policijske stanice iz Bačke Palanke. Sve što nam je potrebno da se uradi u mestu prosledili smo nadležnim opštinskim organima, a među prečim potrebama je i parterno uređenje centra mesta.

Divlje deponije stalni problem, foto: Dnevnik

Ovde kažu da je potrebno rekonstruisati parking prostor ispred zadravstvene ambulante i pošte. Potrebno je, vele izbetonirati dva autobuska stajališta u Proleterskoj ulici, ali i postaviti kante za smeće pored ovih stajališta. Potrebno je postaviti saobraćajne znake u blizini OŠ „Zdravko Čelar“, ali i veštačkim preprekama regulisati brzinu vozila u blizini škole i vrtića „Snežana“. Na nekim raskrsnicama nedostaju sferna ogledala, a na rizičnim raskrsnicama magistralnog puta i ulice Milana Atlagića dodatna saobraćajna signalizacija.

Prioritet je rešavanje problema rekonstrukcije krova zgrade u kojoj se, između ostalog, nalaze i kancelarije MZ, ogranak Narodne bibplioteke „Veljko Petrović“ iz Palanke, pa Mesna kancelarija Čelarevo, penzionerski dom, a u jednom delu su i prostorije Odeljenja policijske stanice iz Bačke Palanke

– Čelarevo, kao i većina sela, ima problem sa stvaranjem divljih deponija – dodaje Stupar. – Naše mesto nema sopstvenu deponiju gde bi se odlagao komunalni otpad, jer ga komunalci odvoze i odlažu na Gradsku deponiju u Bačkoj Palanci. Ali neki građani ne odlažu otpad u kontejner već stvaraju divlje deponije prema i pored atarskih puteva. Dopis koji smo ranije uputili JKP „Komunalprojekt“, a to opštinsko preduzeće pruža komunalne usluge na tertoriji cele opštine, odnosilo se na poboljšanje komunalne higijene u selu, dalo je rezultate. Poboljšana je higijena ispred zgrade pošte, zdravstvene ambulante, kao i na zelenim površinama u mestu, a Čelarevo ih ima puno

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here