Otvorena izložba Pavela Popa u Bačkom Petrovcu

403

BAČKI PETROVAC: Izložba novosadskog akademskog grafičara i slikara Pavela Popa otvorena je u Galeriji Zuzke Medveđove u Bačkom Petrovcu.


Samostalna izložba slika velikih formata, u kojima Pavela Pop oslikava svojevrstan omaž velikanima iz istorije umetnosti, organizovana je povodom životnog jubileja ovog poznatog slikara, koji više od dve decenije svoja dela stvara u ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Foto: Dragan Perišić

U punoj Galeriji Zuzke Medveđove pred publikom su se našli Dali, Pikaso, Vorhol i mnogi drugi koji su ostavili značajan trag u umetnosti.

„Ovo je njegov omaž velikim umetnicima, koji su tokom milenijuma veličali lepotu umetnosti. Lepota je uvek bila, i ostaće, u oku umetnika. Koga umetnik voli, taj nikada ne umire“, poručila je supruga Pavela Popa, Nataša.

Foto: Dragan Perišić

Nedavno je na Sajmu knjiga u Novom Sadu predstavljena likovna monografija Pavela Popa, koju su priredili veliki poznavaoci njegovog dela, Sava Stepanov i Vladimir Valenćik. Kako je istaknuto prilikom svečanog otvaranja izložbe, Pop je umetnik koji tokom čitavog svog stvaralačkog veka uspeva da artikuliše talenat, koji je mogao da ispolji kao čistu virtuoznost. Pop uspeva da ovladava njime.

Foto: Dragan Perišić

Stvaralaštvo Pavela Popa od samih početaka prati i likovni kritičar Sava Stepanov, koji podseća da se Pop u umetnosti Jugoslavije pojavljuje po povratku sa Akademije u Bratislavi. Kako primećuje Stepanov, Pop je virtueznim crtežom gomilao motive koji su bili ispunjeni brojnim simboličkim značenjima.

Kada je u pitanju izložba koja je pred publikom u Bačkom Petrovcu, Pop je za temu uzimao sve ono što je u dugoj i velikoj istoriji umetnosti bilo značajno.

Foto: Dragan Perišić

„To je važno u današnjem trenutku, jer živimo u vremenu poremećenih kriterijuma i vrednosti. Ne možemo da se snađemo, pogotovo u moralnom smislu, stalno nas neki događaji iznenađuju, ne možemo da se odredimo prema njima. Pavel Pop je našao dokazane vrednosti, ono što je usvojila istorija umetnosti, ali i svet, i bavi se time. On traži čvrst oslonac za sve nas, za sebe kao stvaraoca, ali i za nas koji posmatramo te slike. Te vrednosti su potrebne da nas uvere u našu vlastitu moć, da postoji način da se prevlada sve ono što nas opterećuje u ovom trenutku. Pavel Pop je u svojim nastojanjima veoma ubedljiv i siguran, on se zaista takmiči sa najboljima i uspeva da ih interpretira. Možete da osetite i da to nije puka interpretacija, nego da u tome ima nečeg što može da se prepozna i kao duh Pavela Popa, njegove umetnosti i postupka, što samo on može da sprovede i da nam ponudi“, ukazao je Stepanov.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Izložbu Pavela Popa svi zainteresovani mogu da pogledaju u Galeriji Zuzke Medveđove u Bačkom Petrovcu do 12. maja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here