Obeležili Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Crveni krst Bačka Palanka

418

Volonteri Crvenog krsta Bačka Palanka su, kao i svake godine, obeležili Svetski dan borbe protiv tuberkuloze posetom osnovnim i srednjim školama, kao i posetom romskom naselju „Čerga“.


– U osnovnim školama smo na času deci pričali o higijeni i njenom značaju, a u srednjim školama i na ulicama grada su naši volonteri delili flajere. Predavanje o higijeni smo održali u romskom naselju „Čerga“, a tom prilikom smo podelili higijenske pakete i čistu garderobu, kaže Dragan Dimitrijević iz CK Bačka Palanka.

Prema nekim podacima, svake godine se u svetu javlja 8,5 miliona slučajeva, a dva miliona ljudi umire od tuberkuloze. Tuberkuloza je jedna od retkih bolesti koja je svrstana u grupu socijalno-medicinskih, iako je to zarazna bolest. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije tuberkuloza je danas globalna opasnost i smatra se da je u stanovništvu ima više nego ikada pre.

Trenutno je jedna trećina svetske populacije zaražena (inficirana) bacilom tuberkuloze. Upravo zato svi treba da krenemo u borbu protiv ove opake bolesti što je i jedan od slogana SZO „U pokret protiv TBC“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here