Održana godišnja skupština vatrogasaca

U Pivnicama

910

Godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva održana je u Pivnicama. Ovo društvo postoji od 1922. godine na ovim prostorima i može da se pohvali dugom tradicijom i istrajnošću kroz sva vremena, teška i laka, kako su nadolazila.


Danas ovo društvo čine ljudi različitih generacija, koji svojim znanjem, umećem i istrajnošću nesebično pomažu svom selu i široj zajednici i broji 56 članova i imaju: pionirsku, juniorsku, operativnu ekipu i počasne članove društva.

Društvo se tokom godine aktivno sastaje radi donošenja pravovremenih odluka i radi održavanja tehničkih sredstava, vozila i vatrogasne opreme. Ako posmatramo analizu iz prethodnih godina, vidimo da razvoj Društva ide uzlaznom putanjom što se tiče nabavke opreme i adaptacije objekata kojima Društvo raspolaže. Naročito treba istaći da Društvo, pošto je neprofitabilna organizacija, radi sa malim materijalnim sredstvima, a ipak postiže dobre rezultate.

Požari na teritoriji MZ Pivnice, u proteklom periodu nisu bili velikih razmera i DVD se uvek trudilo da u najkraćem roku interveniše. Zabeleženo je 16 požara na kojima su intervenisali: u selu na objektima, ataru kao i u susednim mestima. Tokom godine vatrogasci su bili dežurni na različitim skupovima i manfestacijama u selu i opštini. DVD Pivnice u periodu jesen-zima 2018-19. godine je obavilo neke aktivnosti u cilju obaveštavanja i obučavanja školske dece, kao i naših sugrađana o merama predostrožnosti od požara.

Saradnja na međunarodnom nivou uspostavljena je sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Nemačke i Slovačke Republike. Uspostavljen je i nadovezan uspešan kontakt sa vatrogascima dobrovoljcima iz Podbranča – Dolna Dolina iz Republike Slovačke, koje je staro oko 80 godina. Oni su bili gosti Pivničanima na poslednjim “Majskim susretima” u Despotovu.

[wonderplugin_slider id=75]

 

S obzirom da DVD Pivnice mora da misli na svoj podmladak, veoma je važno propagiranje ove aktivnosti kod mladih, a naročito kod dece školskog uzrasta. Stoga se može istaći da je saradnja njihovog društva sa OŠ “15. oktobar” zadovoljavajuća. Cilj je omasovljavanje i popularizovanje dobrovoljnog vatrogastva, jer ono kako primećujemo, doživljava krizu, pošto su deca i mladi u današnje vreme okrenuti nekim drugim vrednostima koje diktira savremeni način života.

U planu su i radovi na adaptaciji zgrade DVD Pivnice, kao i rekonstrukciji postojećih pratećih objekata kao i dvorišta vatrogasnog društva.

Od sledećih aktivnosti izdvajamo prikupljanje članarine, održavanje, servisiranje i registraciju vozila i učestvovanje na raznim takmičenjima, smotrama, kao i na dobrotvornim i humanitarnim priredbama ukoliko budu organizovane.

Na kraju godišnje skupštine po jedan član iz svakog DVD se obratio prisutnima i poželeo sve najbolje DVD Pivnice. Govor je održao i pop Evangeličke crkve iz Pivnica Jan Zahorec, koji je istakao saradnju sa gostima iz Slovačke i da jako ceni njihovu volju i trud. Predsednik Jaroslav Vlček je na kraju zatvorio sednicu. Nakon toga je bila pripremljena trpeza uz muziku i lepo druženje.

[wonderplugin_slider id=117]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here