Opasne hemikalije pronađene u pojedinim proizvodima za decu

397

U pojedinim igračkama i predmetima za negu dece koji se prodaju u Srbiji, laboratorijski su ispitivani u Institutu za javno zdravlje „Batut“, otkriveno je prisustvo opasnih hemikalija – ftalata.


Zabrinjavajuće je i to što igračke nisu kupovane samo u radnjama azijske robe, već i u brendiranim radnjama za decu. Tokom istraživanja, nasumično su kupovane igračke, a od 15 slučajnih uzoraka, čak sedam sadrži opasne supstance u koncentraciji drastično većoj od dozvoljene.

Za ftlate, koji štetno utičnu na endokrini sistem, plod i razvoj ploda, propisana je zabrana prisustva u koncentraciji većoj od 0.1 odsto. Praktično nije dozvoljeno njihovo prisustvo.

U Srbiji, međutim, u testiranim igračkama koje su namenjene najmlađima izmerena je koncentracija u opsegu od 0,5 do 31,5 odsto, što je i do 300 puta više od dozvoljenog. Odmah po završetku analize i urađenog istraživanja obaveštena je sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, ali ni posle dva meseca nije bilo reakcije nadležnih, a igračke među kojima su neke koje ima svako dete i dalje su nesmetano u prodaji.

[wonderplugin_slider id=64]

 

„Sanitarna inspekcija mora da reaguje i da obezbedi bezbedno tržište igračaka, odnosno predmeta koje koriste najmlađi u Srbiji. Očigledno nešto ne funkcioniše jer ako proveravaju igračke na ulazu u zemlju, otkud one onda na tržištu? Nije bitno na koji način će reagovati sanitarna inspekcija i da li će oni zahtevati nove analize. Bitno je da se ove igračke povuku i da se ubuduće obavlja stroga provera tržišta da se ne bi događalo da deca dolaze u kontakt sa predmetima koji sadrže opasne hemikalije“, kaže za Blic doktorka biohemijskih nauka i koordinatorka Alhema Jelena Milić.

Neke od laboratorijski ispitanih igračaka sadrže i po dva različita toksična ftlata.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here