Svetski dan zdravlja – Pregledi u svim zdravstvenim ustanovama

947

Svetski dan zdravlja obeležava se sutra – 7. aprila, a tim povodom Ministarstvo zdravlja Srbije organizuje Dan otvorenih vrata u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji.


Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moci će da obave ORL i kardiološke preglede, izmere krvni pritisak, urade EKG, provere nivo šećera u krvi.

U bačkopalanačkom domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ sutra u periodu od 08.00-12.00 h, obavljaće se preventivni pregledi građana. Prilikom pregleda, kontrolisaće se krvni pritisak, snimanje srca (EKG), kontrola šećera u krvi. Potrebno je da građani imaju ličnu kartu i da se jave u Službu opšte prakse Bačka Palanka.

Na pregled mogu doći i građani koji nemaju karticu zdravstvenog osiguranja.

Pogledaj: Preventivni pregledi u Domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“

U onim zdravstvenim ustanovama u kojima neće moći da se organizuju kompletni pregledi, građanima će biti omogućeno da obave razgovor s lekarima, posavetuju se o očuvanju zdravlja i konsultuju o zdravstvenim tegobama i terapiji.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović kaže za Tanjug da se Svetski dan zdravlja tradicionalno obeležava u svim zemljama članicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i da je ove godine posvećen primarnoj zdravstvenoj zaštiti kao osnovi univerzalne zdravstvene zaštite.

„To podrazumeva dostupnost zdravstvenih usluga stanovništvu, a istovremeno i kvalitetnu uslugu“, istakla je Jovanovićeva i dodala da su domovi zdravlja kapija zdravlja i stub kvalitetne zdravstvene zaštite.

Prema procenama SZO, između 70 i 80 odsto zdravstvenih usluga stanovništvo može da realizuje na nivou doma zdravlja, počev od promocije zdravih stilova života, promocije, vakcinacije, lečenja, kao i kroz rehabilitaciju i palijativno zbrinjavanje.

„Instituti i zavodi za javno zdravlje imaju zadatak da prate realizaciju primarne zdravstvene zaštite, da učestvuju u njenom planiranju, da se bave promocijom zdravih stilova života kako bi se zdravlje očuvalo i unapredilo“, pojasnila je direktora „Batuta“.

Podseća da je jedno od osnovnih ljudskih prava pravo na zdravlje i informaciju o dostupnosti zdravstvene zaštite.

Sistem zdravstvene zaštite Srbije obezbeđuje zdravstvenu zaštitu građana kroz mrežu zdravstvenih ustanova koju čini više od 350 zdravstvenih ustanova, i to 158 domova zdravlja, oko 40 opštih bolnica i više od 100 instituta i klinika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here