U Srbiji vlada epidemija srčanog crva koji može biti smrtonosan za pse

1200

Srčani crv, bolest koju prenose komarci, preplavila je Srbiju, a veterinari upozoravaju da je gotovo svaki treći pas zaražen, dok bolest može da pređe čak i na ljude.


Paklene temperature i neodgovornost lokalnih samouprava, koje zanemaruju uništavanje komaraca, doveli su do toga da veterinari imaju pune ruke posla boreći sa ovom opakom zarazom. Najviše su na udaru psi koji nemaju vlasnike. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 900.000 čipovanih i barem još toliko neobeleženih pasa.

– To je poprilično teška i komplikovana bolest kada se pojavi, ali postoje lekovi koji se daju protiv srčanog crva i uspešno ga leče. Problem pak leži u tome da što više bude bilo komaraca, biće više i bolesti srčanog crva, jer je komarci upravo prenose. Češća su oboljenja pasa koji borave u dvorištima, kafilerijama i na ulicama nego u stanovima. Srčani crv je i potencijalna zoonoza, odnosno bolest koju čovek dobija od bolesnih ili naizgled zdravih životinja – objasnio je za “Blic” veterinar Čedomir Janković iz Šapca.

Foto: Elf / Wikipedia

Bolest je smrtonosna ako se otkrije kasno ili ako je pas već star. Ako se otkrije na vreme, lečenje traje oko šest meseci, a pas prima terapiju na svakih 15 dana dok se parazit ne ubije. Na bolest se može delovati preventivno, tretiranjem antiparazitima koji ga štite ili upotrebom preparata koji odbijaju insekte.

Резултат слика за srčani crv

Kako kaže Tatjana Jovanović, veterinarka iz Odžaka, ako opštine i država nešto ne učine i ne počnu temeljno da uništavaju komarce, preti nam pomor najdražih kućnih ljubimaca. U opasnosti su i mačke, ali kod njih se razvije manji broj parazita, pa se lakše leče.

– Bolest se proširila dolaskom komaraca iz južnijih krajeva. Ubodom zaraženog psa komarci postaju prenosioci ove opasne bolesti na nezaražene pse. Nikada nismo imali ovoliku količinu zaraženih ljubimaca kao ove godine, gotovo svaki treći pas koji dođe u ordinacju ima srčanog crva. Prvo po navici pomislimo da ga je krpelj zarazio, međutim, vlasnik posle nekoliko dana opet vrati bolesnog psa i 4D analizom otkrijemo da je srčani crv već dugo u njemu – izjavila je Jovanović.

Kako dodaje, ova bolest može preći i na ljude, ali, na sreću, crv ne dođe na srca, odnosno ne može do tog stepena da se razvije u našem organizmu. Najčešće se začauri kao larva, a nekada završi i u našim plućima, što pravi komplikacije pri otkrivanju karcinoma pluća pri pregledu rendgen snimaka.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Kašalj, umor, slab apetit…

Klinički znakovi bolesti ne mogu se lako prepoznati kod ljubimaca koji su nedavno zaraženi ili kod onih sa malim brojem srčanih crva. Međutim, kućni ljubimci sa velikim brojem parazita ispoljavaju blag, uporan kašalj, umor nakon umerene aktivnosti, smanjenje apetita i gubitak težine. Kako bolest napreduje, mogu se razviti problemi u radu srca, što najčešće dovodi do nakupljanja tečnosti u trbušnoj duplji, zatim otežano disanje, blede desni i krvavi ili taman urin.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here