Pri kraju nominacija Bača za listu Uneska

500

Predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (direktor Zoran Vapa, načelnica Arhitektonskog sektora dr Svetlana Vujović i arhitekta konzervator Rastko Vlajković) i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (dr Jadranka Delić) otputovali su danas u radnu posetu Kini.


Cilj je da se partnerima iz Kineske akademije za kulturno nasleđe predstavi što je urađeno u periodu od poslednje njihove posete Vojvodini, u novembru 2018, na izradi projekta nominacije Kulturnog predela Bač sa okruženjem za upis na Uneskovu listu svetske kulturne i prirodne baštine.

Podsetimo, Kineska akademija za kulturno nasleđe je kao konsultativni partner uključena u realizaciju ovog projekta na temelju bilateralne saradnje Ministarstava kulture i informisanja Republike Srbije i Državne uprave za kulturno nasleđe Kine, formalizovane potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, razmenama i saradnji u oblasti kulturnog nasleđa 23. maja 2017. Na tim temeljima su Kineska akademija za kulturno nasleđe i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture godinu dana kasnije u Novom Sadu potpisali Sporazum o nominaciji istorijskog mesta Bač sa okruženjem.

[wonderplugin_slider id=75]

 

– Razlog za naš odlazak u Kinu je dvojak – objašnjava za „Dnevnik” Zoran Vapa. – Prvi je taj da prezentujemo dokle smo stigli sa izradom nominacionog elaborata za stavljanje Bača na listu svetske kulturne i prirodne baštine, posebno u delu koji se odnosi na utvrđivanje univerzalne vrednosti. Drugi razlog je takođe izuzetno važan: naime, ne samo u Srbiji nego nigde u okruženju nemamo kulturni predeo koji je pod zaštitom Uneska, tako da je i u tom smislu za nas veoma bitna pomoć kineskih stručnjaka i upoznavanje sa njihovim nominacionim elaboratima, budući da se na teritoriji Kine nalazi nekoliko kulturnih predela koji su na listi svetske baštine.

U tom smislu, pored niza sastanaka sa stručnjacima iz Kineska akademija za kulturno nasleđe i Državne uprave za kulturno nasleđe Kine, predstavnici dvaju pokrajinskih zavoda će dva dana provesti u provinciji Junan, gde će obići pirinčana polja Hunhe-Hani, koja se od 2003. nalaze na Uneskovoj listi. Tamo će moći da vide i kako su određene granice kulturnog predela – jer on ne obuhvata samo prirodno bogatstvo, nego i nepokretnu i nematerijalnu kulturnu baštinu jednog prostora, njegovu kulturnu raznolikost – te razgovaraju sa predstavnicima službe zaštite, upravljača i lokalnih zajednica

Kineskim domaćinima će, na njihov zahtev, posebno biti predstavljen projekat „Vekovi Bača“, u okviru kojeg je realizovana i konzervacija Tvrđave, nagrađena najvišim evropskim priznanjem za kulturno nasleđe
– Po nama, Bač sa okolinom zadovoljava sve tražene kriterijume, ali moramo to sa kineskim stručnjacima, koji su od nas neuporedivo iskusniji na tom planu, da potvrdimo i na licu mesta – kaže Vapa. – Takođe očekujemo da nam oni daju sugestije i smernice za nastavak rada na nominacionom elaboratu, da na vreme uradimo određene korekcije, ako je potrebno, te da krajem leta, kada bi ponovo trebalo da nas poseti delegacija Kineske akademije za kulturno nasleđe, finalizujemo dokument.

Jer, treba imati u vidu da radna verzija, odnosno prošireni sažetak nominacionog dosijea, mora biti u sedištu Uneska u Parizu do 30. septembra 2019. U svakom slučaju, ova saradnja sa kineskim stručnjacima nije samo formalno slovo na papiru, na šta smo često navikli, već konkretna i plodotvorna, a uveren sam u to i da će doneti željeni rezultat.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here