Pronalazač Dejan Gojić iz Deronja predstavio inovativni bicikl

Promociju je pripremilo Udruženje pronalazača i inovatora Čelareva i Bačke Palanke (UPI-ČIP)

2517

U Odžacima je proteklih dana promovisano nacionalno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, koje 16. godinu zaredom organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


Na promociji, koju je pripremilo Udruženje pronalazača i inovatora Čelareva i Bačke Palanke (UPI-ČIP), izume su predstavila dvojica najpoznatijih inovatora u odžačkoj opštini, Dejan Gojić iz Deronja i Petar Šljivić iz Odžaka.

Dejan, čiji je najčuveniji pronalazak elektrana na pogon gravitacije, oscilacije i inercije, predstavio je ovog puta inovativni bicikl, koji se od običnog razlikuje po većoj aerodinamičnosti i boljoj iskorišćenosti energije, kao i drugačijem položaju sedišta i rukohvata.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– Ovaj bicikl ima amortizere, tri brzine i suvozačko mesto. Startniji je, lakše se vozi, brži je, i može da se koristi za maratone. Na njemu će verovatno nekad biti električni motor, sa sistemom za uštedu energije, što će takođe biti inovacija – predočio je Gojić.

Dejan Gojić sa usavršenim biciklom
Foto: P. Dukić

Prednosti bicikla, koji je sklapao godinama, Dejan je demonstrirao vožnjom ispred Sportskog centra u Odžacima, koja je podsećala na let. Petar, koji se bavi razradom i primenom Teslinih otkrića, prikazao je tri pronalaska uštede električne energije.

– Želimo da podstaknemo ovdašnje pronalazače da se organizuju. Osim što se bore za novčane nagrade, koje dobija 12 najboljih timova, a pobednik milion dinara, takmičarima se obezbeđuju i besplatne obuke, medijska promocija i upoznavanje sa menadžerima firmi – istakao je predstavnik UPI-ČIP Đorđe Štangl.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here