Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (22)

397

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga  svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Čovek koji čita trebao bi da bude intenzivno živ. Knjiga bi trebala da bude vatrena lopta u njegovoj ruci.“

Ezra Paund

Preporuka Odeljenja odrasli

1. „Napuljski diplomata“, Mario Liguori

Kad je noćna mora prestala, probudio se, uplašen i žedan, u beogradskom stanu. Šta li je on radio u Srbiji?

Došao je iz Napulja, grada pod najlepšim nebom i suncem, gde ljudi uz divne pesme uživaju u ukusnoj hrani i najboljem vinu. Došao je sa snovima i noćnim morama, sa velikim očekivanjima i bremenom tajanstvenog nasleđa. Konačno, došao je ne bi li pronašao sebe da bi potom uvideo da se smisao nalazi jedino u ljubavi prema drugom.

Dve godine nakon uspeha knjige Prva ljubav, Mario Liguori nam u svom novom romanu upečatljivo pripoveda o istoriji dveju država i protivrečnostima dva velegrada. Prateći život mladog diplomate koji se iz Napulja seli u Beograd, autor živopisno oslikava dve geografski udaljene a po duhu tako bliske zemlje. Stranac i autsajder, junak romana Napuljski diplomata postaje ključni svedok za razumevanje dve kulture, dva jezika, dva naroda, dva podneblja i dva grada. Dva „raja u kojima đavoli obitavaju“.

[wonderplugin_slider id=95]

 

2. „Kad me ne bude“, Emili Bliker

„Pitam se, misliš li da sam sad otišla zauvek? Pa, gde god da sam, volim te. Nisam želela da te napustim. Nedostaješ mi.“

Nakon što je izgubio voljenu suprugu, Luk je ostao sam sa tugom i troje dece. Ali sačekalo ga je nešto što nije očekivao – na podu je pronašao plavu kovertu sa nažvrljanim njegovim imenom. Bilo je to pismo napisano pre skoro godinu dana, samo prvo od mnogih koja će dobiti. Uveren je da ih je napisala njegova žena, ali ko ih dostavlja? Kako njegova opsednutost pismima raste, Luk otkriva davno zaboravljene tajne zbog kojih će preispitati sve što je mislio da zna o Natali.

Kad me ne bude postavlja važna pitanja sa kojima se suočavaju svi oni koji izgube drage osobe: šta sada i kako dalje? Ali ljubav je večna – u pisanim rečima i sećanjima, u obećanjima za koja nikada nije prekasno da ih ispunimo.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Šumkula u škripcu – Basnoslovno bajkovanje“, Ljubivoje Ršumović

(Nagrada za najlepšu dečju knjigu 62. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu.)

Ova knjiga nije samo za čitanje. Olovku i bojice u ruke pa nacrtajte zadate scene za svih dvanaest bajki.

– Zakuni se da ćeš ovo što ću ti reći čuvati kao najveću, sasvim najveću, tajnu – poče Šumkula tajanstvenim glasom.
– Kunem se! – odgovori Nađa.
– Ovo nisam Ja – reče i obori glavu.
– Kunem se! – ponovi Nađa.
Nije znala šta drugo da kaže na takvo priznanje.
Onda se seti da je mogla da kaže „Žao žao mi je“, ali ipak to ne reče, jer u stvari nije joj bilo nimalo žao.
Nađa se uvek trudi da govori istinu, čak i onda kada bi mala laž mogla da pomogne nekome u nevolji, ili da ublaži neki nesporazum.
Odvaži se i prekide mučnu tišinu:
– Za mene Ti si sada Ti! Nisi niko drugi!
– To kažeš jer ne znaš moju tajnu! – progovori Šumkula.
Dobro došli u Talambas. Junakinje ovog bajkovanja su: Nađa, Vidova sestra, koju treba posebno upoznati, i Šumkula, pripitomljena Zver, kojoj ne treba mnogo verovati. Ali ova knjiga nije samo za čitanje. Olovku i bojice u ruke pa nacrtajte zadate scene za svih dvanaest bajki.

2. „Moj urnebesni priručnik o knjigama“, Fransoaz Buše

Knjiga koja ti daje preko 50 sjajnih razloga da zavoliš knjige, iako imaš milion prečih stvari koje bi radio.

Ova knjiga namenjena je deci i odraslima, a posebno onima koji ne vole da čitaju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here