Invazivna prenatalna dijagnostika – biopsija horionskih čupica (CVS)

Biopsija horionskih čupica (CVS)

1420

Biopsija horionskih čupica (Chorionic villi sampling – CVS) je invazivna metoda uzimanja malog uzorka placente radi rane dijagnostike hromozomopatija.

Ukoliko imate povećani rizik da imate dete sa hromozomskim anomalijama ili genetskim oboljenjem biće vam ponuđeno testiranje tokom trudnoće. Ukoliko želite da se prenatalna dijagnostika obavi u prvom trimestu biće vam ponuđena biopsija horionskih čupica.

Dr Bojan Ćulibrk lekar specijalista ginekologije i akušerstva rođen je u Bačkoj Palanci, a njegov blog „O ginekologiji i porodiljstvu“ je način da svoje znanje i višegodišnje iskustvo prenese široj javnosti u cilju poboljšanja opšteg zdravlja žena.

Kome se savetuje ova intervencija i čemu ona služi?

Kome će ova intervencija biti ponuđena:

  • ako je Vaš skrining test pokazao da imate povišeni rizik da imate dete sa Downovim sindromom;
  • ako je tokom ultrazvučnog pregleda viđeno nešto što bi moglo da sugeriše na neki problem;
  • ako ste imali prethodnu trudnoću ili dete sa genetskim problemom;
  • Ako Vi ili Vaš muž ili partner imate neko genetsko oboljenje, ili postoji istorija u porodici o genetskom oboljenju;
  • ako ste imali prekid trudnoće zbog genetskog problema;
  • ako sa sigurnošću želite da znate da li Vaše dete ima neke hromozomske anomalije.

CVS nam neće otkriti strukturalne anomalije (kao na primer spinu bifidu) fetusa ili ploda. Strukturalne anomalije mogu se otkriti tokom ultrazvučnog pregleda.

Kako se radi CVS?

CVS se radi posle 11. nedelje trudnoće. Iglom se prolazi kroz trbušni zid majke, potom kroz zid materice da bi se dospelo do placente. Mali uzorak placente koji se uzima šalje se u laboratoriju radi dalje analize. Cela procedura se odvija pod kontrolom ultrazvuka.

Horionske čupice u osnovi imaju isti hromozomski i genetski materijal kao i plod te se mogu iskoristi za prenatalnu dijagnostiku.

Kod malog broja žena CVS je nemoguće uraditi zbog položaja placente, u tom slučaju ponudićemo Vam opciju za amniocentezu.

[wonderplugin_slider id=56]

 

Koliki je rizik od CVS?

CVS ima mali rizik od spontanog pobačaja. 1 u 100 žena kojima se uradi ova intervencija će imati spontani pobačaj zbog same procedure.

Ukoliko bolujete od neke infekcije, kao na primer HIV, HEPATITIS B ili HEPATITIS C neophodno je da informišete svog doktora jer je dodatna nega potrebna pre nego što odlučite da Vam se radi CVS.

Da li je CVS bolna procedura?

Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Šta se dešava nakon CVS?

Sama procedura traje nekoliko minuta, nakon čega ćemo Vas zamoliti da ostanete u Poliklinici BIOS LAB još oko 15-20 minuta, potom možete ići kući. Preporučujemo odmor narednih 24 sata.

Ukoliko je Vaša RH grupa negativna biće Vam ponuđen anti D-imunoglobulin nakon procedure da bi se sprečio razvoj antitela protiv bebinih krvnih ćelija.

Nakon procedure mali broj žena ima osećaj bola sličan menstrualnim bolovima. Ovo nije neuobičajeno i obično spontano prestane nakon dan ili dva.

Neuobičajeni simptomi nakon CVS:

  • curenje plodove vode iz vagine
  • krvarenje iz vagine
  • bol u vidu kontrakcija
  • povišena temperatura

Ukoliko osetite bilo od kojih gore navedenih simptoma neophodno je da se odmah javite lekaru.

Kada ću dobiti rezultat?

Dužina čekanja rezultata zavisi od indikacije zašto je CVS rađen. Važno je da porazgovarate sa Vašim lekarom koji će Vam objasniti detalje.

Važno je da nas obavesite na koji način bi želeli da saznate Vaš rezultat (lično, telefonom ili e-mailom). Ukoliko želite da Vaš rezultat saopštimo Vašem mužu/partneru potrebno je da nam pismeno date saglasnost.

Šta se dešava ako je rezultat abnormalan?

Ukoliko postoji bilo kakav problem, bićete kontaktirani telefonom i zamolićemo Vas da ponovo dođete u Polikliniku BIOS LAB. Doktor će Vam saopštiti nalaz i dati relevantne informacije, da bi ste bili u mogućnosti da izaberete pravilnu odluku za Vas i Vašu bebu.


VAŠA

BAČKA PALANKA, Jugoslovenske armije 53

Pratite nas na sajtu: www.bioslab.rs

Pratite nas na facebook-u: OVDE

POZOVI I ZAKAŽI PREGLED

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here