U Baču bi da podignu farmu ovaca, junadi i mangulica

784

BAČ: Preduzeće „Eko okvir” iz Maribora predlaže da na području opštine Bač uloži oko 6,5 miliona evra radi podizanja oglednih farmi ovaca, svinja mangulica i junadi, zasade paulovnije – brzo rastućeg drveća, radi razvoja agroekološkog turističkog gazdinstva, potvrdio je u izjavi za „Dnevnik“ jedan od vlasnika preduzeća, arhiteka Bojan Strajnar.

Slovenački preduzetnici zainteresovani su za poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu, površine između 160 i 170 hektara na putu Mali Bač – Plavna koje se ne obrađuje, pa je velika površina sada zapuštena.

– Planiramo da izgradimo kompleks koji će biti nešto novo u turističkoj ponudi Srbije, a to je ekološko – turistički – edukativni centar, kazao je Strajnar.

– Životinje nećemo gajiti radi tova, već će se koristiti za promociju prirodnog okruženja, ekologije i turizma. O investiciji su, kaže Strajnar, pričali sa predstavnicima lokalne samouprave u Baču, koji su projekat podržali. Potpisano je i pismo o namerama, pa sada sledi sklapanje ugovora o dugoročnom zakupu sa Ministarstvom poljoprivrede, jer je velika parcela državna, a ne u posedu lokalne samouprave.

Kako je Strajnar izjavio prve godine bi posadili paulovniju, ogradili parcelu dugu sedam kilometara, doveli vodu i put.

– Pre ovih radova treba prvo da raskrčimo teren zarastao u šipražje, i onda da krenemo u značajnije radove i ravnomerno ulažemo u investiciju. Očekujemo da projekat završimo za tri godine i ukupno uložimo 6,5 miliona evra – istakao je Bojan Strajnar, rekavši da se kao arhitekta u Sloveniji bavi javnim projektima. Do sada je, kazao je, između ostalih, projektovao spa centar „Lepa Vida” u Portorožu, za koji je 2010. godine dobio nagradu za najinovativniji projekat.

Borislav Antonić, predsednik opštine Bač

– Lokalna samouprava nije vlasnik parcele, već je to državna zemlja data opštini na upravljanje – podvukao je predsednik Opštine Bač Borislav Antonić.

– U dosadašnjim licitacijama nikada nismo uspeli da parcelu izdamo u zakup, pa nam je drago što su slovenački preduzetnici zainteresovani baš za taj deo koji sada ruži izgled okoline i deluje zapušteno.

Predsednik opštine kazao je da su preduzeće „Eko okvir” uputili da traže dozvolu za dugoročni zakup od države odnosno Ministarstva poljoprivrede, a da će lokalna samouprava biti na raspolaganju za ishodovanje dozvola da bi slovenački investitori što pre počeli da ulažu u Bač.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here