Centar tradicionalne kulture i umetnosti „Kosta Abrašević“ – Bačka Palanka

Predstavljamo kulturno-umetnička društva opštine

1090

Kao svedok vremena i postojanja Centar tradicionalne kulture i umetnosti „Kosta Abrašević“, niže svoje godine od davne 1976., pričajući baš priču o nama, Palančanima, i to onako kako najbolje ume i zna, pesmom i igrom.


Svojim koncertima slavi ime svoga grada gde god se pojavi, kao najbolji pripovedač tradicije i običaja, misionar mira i dobrih odnosa. Četiri decenije rada to potvrđuje.

Kroz kuću „Abraševića“ prošlo je više od „pola Palanke“ sugrađana, i to kao članovi brojnih sekcija. Svi su oni zajedno, kao igrači , pevači, muzičari, baletani, kao i oni dobrovoljci – volonteri koji sebe nisu štedeli, već nesebično pomagali, pisali istoriju ove kuće. Priznanja, nagrade, turneje, brojni koncerti i prijatelji širom sveta, dokaz su tog rada!

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Društvo trenutno broji preko 210 članova podeljenih u osam folklornih sekcija, narodni orkestar, pevačke grupe, kreativne radionice, sekciju klasičnog baleta i garderobu. Organizator je mnogobrojnih manifestacija od kojih nabrajamo samo neke: dečiji međunarodni festival „Ala volem kolo da igram“, „Dani Abraševića“, „Zimsko selo“, „Uskrs u Abraševićevom gnezdu“ i dr.

U dosadašnjem radu zabeleženo je preko 200 turneja u inostranstvu propraćeno sa blizu milion gledalaca, kao i preko hiljadu nastupa u našoj zemlji sa milionskom publikom.

Društvo je nosilac mnogobrojnih nagrada i priznanja i sve one se čuvaju u riznici Društva i postoje kao motiv za još bolje uspehe budućim generacijama. Osnovni pokretač u radu je edukacija dece i mladih na polju tradicionalne kulture. Posvećen rad, entuzijazam, pesme i igra su održale društvo živim.

Sadašnja postava zaslužna za uspehe društva: Nemanja Nešković, Zdravko Ranisavljević, Darko Maksimović, Janko Dimitrijević, Maja Boškić, Aleksandra Virag, Zorica Todorović, Ruža Ivošević, Ksenija Ramić, Jovana Marčeta i Ljiljana Žihlavski.


Pogledaj: Koncert „Romska kultura i tradicija“ u Gradskom muzeju

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here