10 načina da smanjite potrošnju interneta na mobilnom

0
686

Evo deset korisnih saveta kako da smanjite potrošnju mobilnog interneta bez puno muke i truda.


Sažmite stranice Chromea
Da li koristite Googleov web pretraživač za sav protok interneta? E pa, ovaj savet vam može smanjiti protok podataka za 30 do 35 odsto. Naime, potrebno je da pokrenite Chrome, kliknite na tri tačkice u gornjem desnom uglu, odaberite Settings, a onda i Data Saver.

Jednom rečju, ako uključite opciju Data Saver, internet će vam teći nešto sporije.

 

Rešite se aplikacije za Facebook
Poznato je kako Facebook aplikacija za Android uzima priličnu količinu mobilnog internetskog prometa. Moguća alternativa je Tinfoil for Facebook, ili da pregledate Facebook koristeći Chrome.

Za brzo otvaranje napravite prečicu: otvorite Facebook u Chrome-u, otvorite izbornik i odaberite opciju Add to Home Screen.

Koristite aplikacije, igre i servise offline
Neke aplikacije i igre moraju biti stalno povezane sa internetom kako bi funkcionisale. Drugima to nije nužno: dovoljno je preuzeti ih. Proverite šta među često korištenim aplikacijama i igrama možete ukloniti bez spajanja na internet.

 

Ograničite pozadinski promet podacima
Najlakše ćete srezati promet ako aplikacijama naložite da sreže pozadinski promet poput sinhronizovanja e-pošte, osvežavanja news feeda, vremenske prognoze i tome slično.

Otvorite Settings, pa Data usage i zatim Restrict Background Data za pojedine aplikacije, odnosno Settings, pa Apps. Možete i promeniti postavke za sinhronizaciju Google servisa ako otvorite Settings, pa Account, Google i potom pod korisničkim računom odznačite servise za koje ne želite automatsko usklađivanje i nadograđivanje.

Isključite automatsku nadogradnju
Nadogradnja aplikacija takođe može značajno uticati na potrošnju mobilnog interneta. Proverite da li to obavlja vaš pametni telefon automatski ili čeka vašu dozvolu.

U Googleprodavnici Play otvorite navigaciju sa leve strane, pa kucajte Settings na vrhu. Videćete opciju Auto-Update Apps. Kliknite na nju i proverite da li je postavljena na Do not auto-update apps ili na Auto-update apps over Wi-Fi only.

Izbegavajte streaming
YouTube, Spotify, Vine i slični internet servisi mogu biti veliki potrošači podataka. Ako ne možete bez muzike i videa dok ste u pokretu, prebacite deo zbirke sa računara na telefon i slušajte ili gledajte offline. Ako vaš pametni telefon nema dovoljno memorije, nabavite adapter za kartice mikro SD.

 

Otkrijte koje aplikacije najviše troše
Otvorite Settings, pa Data usage kako bi ustanovili koje aplikacije najviše troše mobilni internet pa odlučite da li ćete da ih potpuno uklonite ili redukujete njihovo korištenje.

Koristite offline navigaciju
Google Maps i slični servisi mogu takođe biti veliki potrošači ako niste oprezni. Srećom, moguće ih je koristiti i bez pristupa internetu.

Izbegavajte preuzimanje, upload i slanje slika i videa
Minut HD videa je kao 200 MB podataka za prenos. Ako vam nije hitno, bolje pričekahte dok se ne nađete u Wi-Fi zoni.

Koristite Bluetooth
Osim Wi-Fi-ja, na raspolaganju vam je još jedan standard za prenos podataka čije korišćenje nećete skupo platiti. Bluetoothom možete jednostavno prebaciti i veoma velike datoteke ukoliko ste u mreži.

Uključite Bluetooth i pustite smartfon da potraži uređaj sa kojim želite da se povežete. Kad ga pronađe, kkliknite na dugmet za deljenje ili odaberite odgovarajuću opciju na listi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here