Sitno kolo do kola čulo se od Bačke do Beča

523

S puno razloga ponosi se Nova Gajdobra, naselje blizu Bačke Palanke, sa oko 1.500 žitelja, svojim Kulturno-umetničkim društvom “Jovan Dučić”.


Dosad je ugostilo 15 KUD-ova iz inostranstva i ističu kako toliko inozemaca naredno pola veka neće doći u njihovo selo. Inače, nisu članovi tog društva samo dobri domaćini, već su putovali po celoj Srbiji, ali i inostranstvu, pa nedavno sa pevačkom grupom iz obližnjih Paraga bili gosti Srpskog društva “Branko Radičević“ u Beču.

„Društvo je osnovano oktobra 2003. i brojalo je 75 članova“, seća se Borislav Šiguda, aktuelni čelnik i jedan od osnivača.

„Dosad je kroz njega prošlo oko 300 dece, a stare narodne pesme i igre opstaju zahvaljujući deci i nekolicini entuzijasta. Uz pomoć sponzora i lokalne samouprave uspeli smo kupiti dva kompleta nošnji, pojačala, mikrofone i zvučnike da možemo samostalno priređivati koncerte. Nažalost, niko neće da se prihvati obaveze bez novca, pa smo ostali mi osnivači, jer nam je žao da se prekine rad. Velike su zasluge prvog umetničkog rukovodioca i koreografa Saše Bogunovića, korepetitora Mladena Plavšića i kasnijeg umetničkog šefa Marka Ranisavljevića. Oni su vodili ovo društvo preko pet godina, a danas to čini njihov učenik Milan Damjanac.“

[wonderplugin_slider id=64]

 

Sad “Jovan Dučić“ ima samo folklornu sekciju i povremeno pevačku (nekad i likovnu), jer ne mogu platiti etno-muzikologa. Folkloraši rade u dve grupe početnika i jednoj za starije. Za ovu godinu dosta je planirano.

„Prvo je u maju seoska slava Svetog Vasilija Ostroškog, a u sklopu nje tradicionalna manifestacija “Nadmeće se momče i đevojče”, gde dolaze KUD-ovi iz zemlje i oni preko granice“, ističe Šiguda.

„Jedno veče je za Dane kolonizacije, u oktobru ili novembru, smotra “Pjesmom i igrom Dučićevim stazama”, a u decembru je već ustaljeni godišnji koncert. I pored skromnih sredstava, imamo puno planova za gostovanja. U maju smo na putu tri dana, na poziv iz Zalužana, a u julu putujemo u Trebinje, na Festival KUD-a “Hercegovina”. Treba da gostujemo i u Zvorniku i Sečnju, na njihovoj slavi Mitrovdanu, ako uspemo da skupimo novac za autobus, dok smo mnoge pozive iz Srbije morali odbiti zbog oskudice.“

Laureati su brojnih nagrada. Najdraža im je lokalna “Vasilije Ostroški“, ništa manje bitne su im one sa pokrajinskih smotri u Novom Bečeju i Bačkoj Topoli, kao i Valjevu, Trebinju, Zvorniku i Bijeljini.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here