Kako pravilno gledati u sunce i za šta je to dobro

10857

Sunce je izvor života. Svi prirodni procesi na Zemlji zavise od Sunca. Ljudi, biljke i životinje takođe zavise od Sunca i prilagođavaju se njegovom ritmu.

Mnogi naučnici danas smatraju da je uz pravilnu prehranu i uravnotežen stil života, Sunčeva svetlost najbolja zaštita od mnogih bolesti. Istraživanja sprovedena širom sveta pokazala su da je dozirano izlaganje ultraljubičastim Sunčevim zracima jedna od najefikasnijih metoda lečenja koja je ikad postojala.

Zora Šarac je diplomirani optometrista i u blogu „Da me bolje vidiš“ možete pronaći stručne tekstove za zdravlje vaših očiju.

Solarna joga je bila dugo čuvana tajna. Njena tajna se odnosila na dve činjenice:

1. Možemo direktno upijati svu potrebnu životnu energiju od sunca preko očiju, tako da nam druga hrana nije potrebna.

Hemoglobin igra istu ulogu u našoj krvi kao hlorofil u biljkama, jer ima isti sastav osim jednog elementa, a oči su mesto gde se krv direktno izlaže sunčevoj svetlosti. Na taj način se krv puni solarnom energijom koja hrani i isceljuje celi naš organizam.

2. Oči se mogu postepeno naviknuti na jaku sunčevu svetlost.

Nepripremljene oči bi izložene suncu bile trajno oštećene. Ali one se mogu postepeno, oprezno, mesecima, prilagođavati sve jačoj svetlosti tako da mogu bez štetnih posledica gledati direktno u sunce 44 minuta, koliko je potrebno da sva krv prođe kroz oči kako bi se napunila energijom.

Gledanje u sunce (Sungazing) je nešto što se izvodi samo jednom u životu obično u periodu od 9 meseci.

Možete podeliti izvođenje na tri faze. Od 0-3 meseca, od 3-6 meseci i od 6-9 meseci. Morate povremeno hodati bosonogi 45 minuta do kraja svog života. Veština iziskuje gledanje u izlazak ili zalazak sunca jednom dnevno samo tokom sigurnih sati.

Nikakva šteta se neće desiti vašim očima tokom jutarnjih i večernjih sigurnih sati.

Sigurni sati su bilo koje vreme unutar jednog sata posle izlaska sunca ili pre zalaska sunca. Čovek je tada zaštićen od izloženosti jake svetlosti sunca, koja je opasna za vaše oči. Da bi odredili vreme izlaska ili zalaska sunca, možete pratiti lokalne novine. Oba vremena su dobra za izvođenje – zavise samo od individualnih pogodnosti.

 

Pored izuzetne koristi od UV zraka koje su neophodne organizmu za rad hipofize i imunitet, gledanje u sunce takođe ima dodatne prednosti dobijanja vitamina A i D tokom jednosatnog sigurnog perioda.

Vitamin A je neophodan za zdravlje vašeg oka, jedini vitamin koji je oku potreban. Ako gledate u sunce, to će vam pomoći da imate bolji vid bez naočara. Za one koje ne mogu početno da gledaju u sunce tokom sigurnih perioda, sunčanje (sunbathing) je efektivna metoda za primanje sunčeve energije manjom brzinom dok ne budu spremni za gledanje u sunce. Držite lice ka sucu zatvorenih očiju. Tako se sunčaju oči. Ne koristite kremu za sunčanje, one su pune štetnih sastojaka. Kada vam se telo zagreje vi se znojite, a znoj je otpadni produkt i mora izaći iz tela. Kada ste premazani losionima i kremama – one se degeneriraju i te hemikalije vam ulaze u telo.

Prvi dan, tokom sigurnih sati, gledajte maksimum 10 sekundi. Drugog dana gledajte 20 sekundi u izlazak sunca dodajući 10 sekundi svakog sledećeg dana. Tako da ćete na kraju 10 uzastopnih dana gledanja u sunce gledati u sunce 100 sekundi tj., 1 minutu i 40 sekundi. Treba stajati ispravljenih leđa na goloj zemlji (nikako sedeti), na kamenu ili toplom betonu, golih stopala što je veoma bitno i ne sme se zaboraviti. Ne treba stajati na travi jer trava upija energiju. Oči mogu treptati. Nepomičnost očiju nije potrebna. Možete gledati oko sunca, kružeći pogledom, ili šetajući levo-desno, gore-dole, važno je da svetlost ulazi u oči. Samo kada je sunce (na zalasku) dovoljno slabo možemo direktno gledati u njega. To činimo prema osećaju, da li bez opasnosti i preterivanja možemo ili ne.

Nije ni potrebno zuriti u jako sunce. Važna je sama sunčeva svetlost, da ona uđe u oko i u mrežnici kontaktira hemoglobin u krvi. Na taj način se upija sunčeva energija.

 

Ne sme biti nikakvog napora i prisile za oči. Suština ove vežbe je da se oči tokom vremena postepeno, više meseci, same navikavaju na sve jaču sunčevu svetlost tako da mogu da podnesu jaku svetlost duže vremena, sve do 44 minuta. Ne smemo ih sami prisiljavati na to jer će doći do trajnog oštećenja mrežnice ili delomičnog slepila.

Individulana je stvar kolilko će vremena biti potrebno za to privikavanje, zbog stanja zdravlja, imuniteta itd.

Nemojte nositi kontaktna sočiva ili naočare dok gledate u sunce.

Povremeno, kada osetimo zamor od svetlosti, treba zažmuriti i dlanovima prekriti oči odmarajući ih od svetlosti bar jednu minutu. Pritom treba osetiti isceljujuću moć u dlanovima kako blagotvorno deluje na oči. Ovo poboljšava vid.

Morate verovati da sunčevi zraci ili svetlost koja vam ulazi u oči imaju ogromnu korist i neće vam naneti štetu. To će vam dati ranije, brže i bolje rezultate. Uzmite u obzir gledanje sa istog mesta u isto vreme svakodnevno. Praćenje određenih šema ima svoje prednosti. Ako se molite, možete koristiti bilo koju molitvu po vašem izboru.

 

Sunčeva energija ili sunčevi zraci koji prolaze kroz ljudsko oko pune predio hipotalamusa, što je put iza mrežnice koji vodi do mozga. Jedan od softver programa integriranih u mozgu će početi da radi i mi ćemo početi primećivati promene jer nećemo imati mentalne napetost i brige.

Biljke fotosintezom pretvaraju sunčevu energiju u oblik korisne energije. Hemoglobin u ljudskoj krvi ima gotovo potpuno isti sastav kao hlorofil u biljkama. Po tome se zaključuje da mu je i uloga slična, da je on taj koji sunčevu svetlost pretvara u energiju. Mrežnica oka je jedino mesto u čovekovom telu gde krv direktno dolazi u kontakt sa svetlošću. Izračunato je da za vrijeme od 44 minuta sva krv iz organizma prođe kroz oko i da se tako ovom praksom gledanja u sunce sva krv osunča.

 

Oči primaju čitav spektar sunčevog svetla, koje se prenosi različitim delovima mozga prema potrebi.

Ako dođe do prekida

Vežba solarne joge ima kumulativno delovanje i ona se može nastaviti s vremenom na kome smo stali i posle više meseci. Na primer, ako smo stigli do 20 minuta gledanja, vežbu nastavljamo tako što svaki dan gledamo po jednu minutu u sunce dok ne dostignemo tih 20 minuta koje smo već imali. To ćemo postići nakon 20 dana po jednu minutu gledanja. Nakon toga nastavljamo sa starom praksom svakodnevnog povećavanja po 10 sekundi. Dakle, 20 minuta i 10 sekundi, sledeći dan 20 min. i 20 sek, pa 20 min. i 30 sek. itd.

Ako smo napravili manji prekid, od nekoliko dana ili sedmica, onda možemo jednostavno nastaviti od onoliko minuta koliko smo stali i nastaviti sa povećavanjem po 10 sekundi.

Posle 9 meseci ili kada stignete do 44 minuta, treba prestati sa gledanjem u sunce jer solarna nauka zabranjuje dalje gledanje u sunce radi očiju.  Sada morate početi hodati bosonogi po zemlji 45 minuta svakodnevno tokom 6 dana. Samo opušteno hodanje. Nema potrebe za brzim hodanjem, ili trčanjem. Svako pogodno doba dana je u redu, međutim preporučljivo je da to radite kada je zemlja zagrejana i sučeva svetlost vam pada na telo. Kada hodate bosonogi, važna žlezda u centru mozga koja se naziva pinealna žlezda ili treće oko se aktivira. Palac na nozi predstavlja ovu žlezdu. Opustite se. Hodajte 45 minuta jednom tokom godinu dana i hrana će i dalje biti dalje od vas. Posle jedne godine ponovnog punjenja, ako ste zadovoljni možete prestati sa hodanjem. Nekoliko minuta sunčeve energije koja na vas pada jednom u 3-4 dana biti će dovoljno od tada pa nadalje da se nahranite energijom.

 

Međutim, neće nam sami sunčevi zraci doneti energiju, ma koliko gledali u sunce.

Da bi nam sunčevi zraci doneli energiju neophodno je da se sunčeva energija u obliku svetlosti i naša svest spoje u nama. Da bismo energiju sunca primili potrebna je svest i o energiji i o njenom primanju, potrebna je samosvest.

Samosvest je najmoćniji prijemnik energije, njen najfiniji korisnik i usmerivač.

Zbog presudnog značaja svesti ovim mogu da ovladaju samo ozbiljni i napredni praktičari meditacije. Svi ostali će samo gubiti vreme, ako već ne izgube vid. Uostalom, to je solarna joga, a joga bez meditacije nije joga.

Napomena: Deca mlađa od pet godina su premlada za to. Deca mladja od 15 godina ne smeju gledati duže od 5 minuta u sunce, jer su njihove oči još u razvoju i time osetljivije. Ni trudnicama se ne preporučuje ovaj vid vežbi.

VAŠA

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here