Vajska: Od oranica i otpada zidaju se kuće

5314
Zgrada mesne zajednice Foto: Filip Bakić

VAJSKA: Nove kuće duž ulaska u Vajsku, selo u opštini Bač, nižu se jedna za drugom, a na ulici nigde žive duše, piše „Dnevnik“.


Tek u centru sela nailazimo na meštane. Ispred zgrade Mesne zajednice čeka nas sekretar Momir Svorcan, i uz dobrodošlicu kaže da u Vajsku retko dolaze novinari zainteresovani za prilike u mestu. Interesovanje im je više okrenuto ka nadaleko čuvenom pravoslavnom manastiru iz 15. veka u susednom selu Bođani, i jezeru Provala udaljenom dva kilometra od Vajske, o kojem se od pre tri, četiri godine više priča u javnosti.

Prilike u Vajskoj su, veli naš sagovornik, kao i u svakom drugom mestu gde nema privrede ni preduzeća. Mesto se gledajaući broj stanovnika osipa, svake godine je sve manje duša.

Ipak, Vajska ima osmoljetku. Svorcan kaže da je Osnovna škola „Aleksa Šantić” odlično sređena, što se lako vidi već po spoljnjem izgledu školske zgrade. – Imamo i zabavište, ambulantu, apoteku, nekoliko pradavnica i kafana. Osim rimokatoličke crkve u mestu u dnu parka počeli su i zemljani radovi na izgradnji pravoslavne crkve koja će biti posvećena Svetoj Petki – kaže Svorcan. – Pravoslavna bogomolja gradi se na crkvenoj parceli i vlada uverenje da će biti završena za tri godine.

Započeta gradnja crkve posvećene Svetoj Petki Foto: Filip Bakić

Vajsku naseljavaju dvadesetak nacija i manjina, ima Srba, Hrvata, Mađara, Slovaka, a brojna je zajednica Roma. Iz razgovora sa sekretarom Mesne zajednice saznajemo da su nove kuće na ulasku u selu zapravo romske, ali i da ima višespratnih kuća na početku sela koje pripadaju poljoprivrednicima koji obrađuju više od 1.000 hektara zemlje.

– Ima dosta primera da Romi u poslednje vreme kupuju po selu napuštene kuće koje adaptiraju. Oni se bave otkupom sekundarnih sirovina, putuju po celoj zemlji i prodaju otpad njihovom sunarodniku Joci Petroviću koji u Vajskoj drži firmu „Otpad” za otkup i preradu sekundarnih sirovina – naglašava Momir Svorcan.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Stanovnika je po popisu iz 2011. bilo je 2.800, ali taj podatak, kaže Svorcan, nije više verodostojan. Selo ima 27 ulica, uvedeni su telefoni i gas, ali meštani nisu zainteresovani za gasne priključke. Atar u Vajskoj zahvata 8.100 hektara i poljoprivreda je glavni izvor prihoda, najviše se seje soja , kukuruz, pšenica i u poslednje vreme i uljana repica. Ima poljoprivrednika koji obrađuju oko 1.400 hektara, nekoliko više stotina , a ostali po nekoliko hektara.

Po rečima Svorcana ove godine od lokalne samouprave očekuju novac da se izgrade dva parking prostora na dva groblja, pravoslavnom u naselju Almar i mešovitom – katoličkom i pravoslavnom na izlasku iz Vajske prema Bođanima, gde bi bilo ukupno oko 250 mesta.

– Na jesen ćemo urediti i park odnosno krošnje drveća orezati, neka stabla i izvaditi i očekujemo da će u Opštini Bač biti novca da postavimo nešto od urbanog mobilijara -naglašava Svorcan. – Od većih investicija potrebno je urediti kanalsku mrežu koja je prilično zapuštena i urediti bankine, jer su više od puta -naglašava sekretar Momir Svorcan, navodeći da je prošle godine uređena javna rasveta.

Vajska proslavlja Dan sela uvek poslednje nedelje u aprilu, pa je seoski praznik ovaj put pao uz obeležavanje Vaskrsa i Praznika rada.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here