Dvanaest porodica steklo kuće u Baču

997

BAČ: U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja 12 izbegličkih porodica dobilo ugovore za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, a 21 porodica ugovore za dodelu paketa građevinskog materijala.


Novac u iznosu od 143.000 evra za kupovinu 12 kuća i 171.000 evra za 21 paket građevinskog materijala obezbeđeni su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope.

U lokalnoj samoupravi Bača rekli su da su izbegličke porodice mogle da kupe kuće u vrednosti do 9.500 evra, s tim što su mogle da razliku u ceni doplate, ukoliko su našli krov nad glavom skuplji od 9.500 evra. Kuće se nalaze u svim selima na području opštine.
Osim kupovine kuća, obezbeđen je 21 paket građevinskog materijala za porodice koje već imaju kuće.

U pogledu građevinskog materijala komisija iz opštine obilazila je izbegličke porodice, koje već imaju kuće, i na osnovu potreba procenjivala koliko im je potrebno materijala radi adaptacije. Na osnovu te procene kupovan je građevinski materijal, ali ta vrednost nije smela da premaši 9.000 evra preračunatih u dinare.

Na području Opštine Bač rečeno je u lokalnoj samoupravi ima još 15–16 lica sa izbegličkim statusom i bez rešenog stambenog pitanja. Ova opština je 1996. godine imala na evidenciji 1.736 izbeglih lica, ali su se mnogi od njih raselili u druge opštine.

Prilikom uručenja ugovora upriličena je svečanost na kojoj su se korisnicima obratili predsednik Opštine Bač, Borislav Antonić, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Ivan Gerginov i direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo.

Ovaj zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske sprovodi se u nameri da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u sve četiri zemlje, od kojih je najveći broj upravo ovde u Srbiji.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope.Finansiran je najvećim delom novcem donatora iz EU, koji su ujedno i najviše obezbedili novca, zatim Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

 

 

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here