Novi protest ispred pekare u Borči, traži se zatvaranje objekta (VIDEO)

638

Drugi protest grupe građana ispred pekare „Roma“ u Borči čiji je vlasnik Mon Đuraj je počeo, a povod je, kao i prošle nedelje, to što je jedan od radnika, kako se kasnije ispostavilo brat vlasnika, na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj pokazuje dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanije.


Pekara je zatvorena, a okupljeni su obučeni u majice na kojima piše „Srbija“ i nose zastave Srbije. S montiranog razglasa se puštaju pesme, a razvijen je i veliki transparent „Gde nema poštovanja, tu nema poslovanja“. Okupljeni traže da se pekara trajno zatvori. Među okupljenima ima i dece koja u narodnoj nošnji nude drugim građanima slavski kolač i so.

Okupljeni su potom, u pratnji dva policijska vozila, krenuli u šetnju do druge pekare istog vlasnika.

Grupa građana organizovala je prošle nedelje protest nakon poziva na društvenim mrežama zbog fotografije jednog od radnika pekare „Roma“ koji pokazuje albanski simbol dvoglavog orla. Okupljeni su nosili srpske zastave, skandirali parole o Kosovu i puštali srpske pesme, a na vozilo vlasnika pekare Mona Đuraja lepili su nalepnice „Kosovo je Srbija“ i stavili svinjsku glavu.

Iako je sporna fotografija nastala još pre dve godine, na zahtev okupljenih Đuraj je bio prinuđen da zatvori pekaru. Đuraj je naknadno poslao i saopštenje u kojem je naveo da je za fotografiju saznao preko društvenih mreža i da nije bio upoznat sa „ponašanjem zaposlenog u vreme nastanka fotografije“.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da ispred pekare nije bilo incidenata, kao i da su policijski službenici bili prisutni sve vreme tokom protesta i da su obezbeđivali da ne dođe do narušavanja javnog reda i mira.

Iz Inicijative mladih su, međutim, saopštili da je ministar pokušao da relativizuje napad na vlasnika tog objekta.

„Iako policija nije dozvolila incidente većih razmera u subotu, ostaje pitanje zašto nije prekinula okupljanje ispred pekare Roma, imajući u obzir da su huligani poslali jasne poruke mržnje prema vlasniku pekare, pesmama i skandiranjem šovinističkih poruka kao i svinjskim glavama, što može biti osnov za zabranu skupa koji poziva na kršenje ljudskih prava“, ocenjuje se u saopštenju Inicijative mladih.

Svoj objekat Mon je otvorio ponovo u petak, kada se u sklopu akcije „Burek solidarnosti“, na koju su pozvali predstavnici civilnog sektora i pojedinih opozicionih partija, ispred pekare okupilo na desetine građana, uglavnom meštana. U znak zahvalnosti, vlasnik pekare je besplatno delio svu hranu, a oni koji su ipak hteli da plate novac su ostavljali u kutiju za jednu devojčicu.

Nadležno tužilaštvo se još nije oglasilo u vezi pretećih plakata, kao ni u vezi sa skupom kod pekare prošlog vikenda, uprkos tome što su se na skupu čule poruke mržnje.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here