Crveni krst organizuje Raid Cross u Bagremari

Tokom aktivnosti učesnici igraju uloge zatvorenika, civila, vojnika, humanitarnih radnika, i na taj način, iz različitih uglova, sagledavaju životne teškoće tokom oružanog sukoba kao i pravila koja su na snazi u takvim ekstremnim situacijama.

554

Crveni krst Vojvodine 9.godinu za redom u okviru obeležavanja „Nedelje Crvenog krsta“ (8-15. maja) organizovaće aktivnost „Šta znaš o Crvenom krstu“, koja je nastala po ugledu na Raid Cross, aktivnost koja je razvijena od strane francuskog i belgijskog Crvenog krsta, a u cilju promocije značaja poznavanja i poštovanja Međunarodnog humanitarnog prava.


Aktivnost je namenjena mladim volonterima Crvenog krsta koji su prošli obuke Crvenog krsta iz Međunarodnog humanitarnog prava i Difuzije. Kao materijal za pripremu, učesnici koriste priručnik koji je izdao Crveni krst Vojvodine „Od ideje do akcije“ i „Istraživanje humanitarnog prava“ koji je izdao Crveni krst Srbije u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

Aktivnost obuhvata niz različitih i povezanih poligona koji se odnose na konkretne situacije u ratnim sukobima.

Ovako je bilo prošle godine

Tokom aktivnosti učesnici igraju uloge zatvorenika, civila, vojnika, humanitarnih radnika, i na taj način, iz različitih uglova, sagledavaju životne teškoće tokom oružanog sukoba kao i pravila koja su na snazi u takvim ekstremnim situacijama.

Ova aktivnost ima za cilj da pomogne mladim volonterima da razumeju situacije u ratnim sukobima kao i da upoznaju značaj pravilnog sprovođenja Međunarodnog humanitarnog prava i poštovanje Ženevskih konvencija.

Na ovaj način, kroz praktičnu demonstraciju, mladi volonteri imaju priliku da na sopstvenom iskustvu osete problematiku očuvanja i pravilnog sprovođenja Međunarodnog humanitarnog prava i poštovanja Ženevskih konvencija. Kako je naša zemlja na tranzitnoj migracionoj ruti, Crveni krst se kroz svoju humanitarnu ulogu susretao sa pričama migranata koji neretko svedoče o različitim situacijama nepoštovanja Humanitarnog prava, i upravo iz tog razloga Crveni krst ima važnu ulogu u edukaciji stanovništva (posebno mladih) o  pravima ljudi u toku oružanih sukoba.

CKlogo

Ove godine, aktivnost će biti realizovana odmaralištu Crvenog krsta Bačka Palanka „Bagremari“-11. maja u 11 sati, u Bačkoj Palanci. Na manifestaciji će biti prisutno oko 100 učesnika-mladih volontera Crvenog krsta uzrasta od 16-19 godina, saradnika i sekretara iz 25 vojvođanskih organizacija Crvenog krsta.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here