Turistička ponuda Bača: Lov potpomaže istoriju i prirodu

579

BAČ: Kada se spomene Bač odmah se pomisli na Tvrđavu – najznačajnije i najbolje očuvano srednjovekovno utvrđenje u Vojvodini i na srednjovekovni manastir iz 15 veka u Bođanima udaljen 15 kilometara od Bača.


Ali okolinu Bača ne čini samo ti kulturno – istorijski spomenici već i prirodna okolina, koju vredi posetiti…Na svega dva kilometra od Vajske nalazi se jezero Provala, koje se tek od pre nekoliko godina počelo više spominjati kao turističko rekreativni potencijal op­štine Bač.

Foto: David Blagojević

Jezero se, kaže sekretar Mesne zajednice u Vajskoj Momir Svorcan prostire na tri hektara površine i duboko je oko 17 metara. Pošto još nije počela sezona kupanja, za izletnike bi mogla da bude dobra prilika da se razgleda, posedi i uživa u prirodnom okruženju, a uz to postoji i lepo uređen restoran.

Za velika ulaganja u prirodno okruženje, kaže Svorcan, Opština Bač nema novca, pa društveno odgovorni pojedinci uz logi­sitičku pomoć JKP “Tvrđava” i Turističku organizaciju Bač čine napore da se okolina održi.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– U jezeru leži veliki potencijal –veli Svorcan. – Jezero je puno ribe što je znak da je voda čista, pa jezero često pohode ribolovci. Urađeno je čišćenje jezera od drezge, trske i parazitskog bilja, i kupačima dobro dođe tokom leta da se rashlade.

Turistički potnecijal područja lokalne samouprave Bač leži i u lovnom turizmu, specifinom obluku turizma za odabrane goste.

Sezona lova na divnje svinje počinje upravo sada, krajem aprila i početkom maja. U lovištu “Bođanski rit” bude uspešnih komercijalnih lovova na koje dolazi puno lovaca, pa nema sumnje da tako neće biti i tokom dva praznika, Vaskrsa i 1. maja..

– Lane je na otvorenom lovištu zabeležen uspeh, ubijeno su 42 divlje svinje – naglašava lovac član Lovačkog društva “Fazan” ujedno i predsednik Saveta mesne zajednice u Bođanima Ivica Dumendžić .

[wonderplugin_slider id=117]

 

Lovni turizam verovatno bi ovde mogao da prođe, lovište nam je, kaže Dumendžić, bogato po broju divljači i po broju ulova i taj vid turizma ima perspektivu . Imamo jelenske divljači, divljih svinja, prepelica, fazana…

Lovište se nalazi u blizini lovišta Karađorđevo, Plavna i Kamarište, koja su za vreme SFRJ bila jaka savezna lovišta. Mada je tokom građanskog rata deo divljači izašao iz lovašta, ono što je ostalo od divljači se održalo i obnovilo zahvaljujući lovačkim udru­ženjima.

[wonderplugin_slider id=67]

 

– Mi samo dobro gazdujemo, svake godine izenesemo deset tona hrane, kukuruza, jabuka, repe… sve što divljač voli da jede. Rit je pogodan za stanovanje divljih životinja jer ima močvarnih delova, gde su prirodna staništa. U samom smo državnom vrhu po broju divljači i po odstrelu. Svake godine se odstreli po nekoliko jelena u medalji, i zato nam dolaze jaki lovci u smislu da mogu da plate ulov..Prošle godine imali smo 500 lovaca iz Mađarske koji su gostovali kod nas– kaže Ivica Dumendžić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here