Od nedelje do utorka ciklon nad Vojvodinom, očekuje se mnogo više kiše

0
1096
Foto: Marina Sekulić

Od nedelje, 12. maja, do utorka, 14. maja, nad Vojvodinom (ali i Zapadnom Srbijom) očekuje se pojava ciklona koji će doneti povećanu količinu padavina.


Prognozirano je da će u prva tri dana pasti u proseku između 50 i 80 mm kiše, što predstavlja mesečni prosek za teritoriju Srbije, upozoravaju u „Vodama Vojvodine“.

„Na velikim rekama koje protiči kroz Vojvodinu trenutno nema problema, Dunav je u manjem porastu kod Bogojeva, a trenutno je u stagnaciji. Vodostaj kod Novog Sada merimo 266 santimetara, a prosečna visina reke u ovom periodu je oko 330 cm”, precizirala je Anica Dugalić, portparolka JVP Vode Vojvodine.

 

Sava i Tisa su u manjem porastu, kako je rekla, dok se redovna odbrana od poplava sporovodi na Tamišu duž 61-og kilometra tog vodotoka, a očekuje se da će najavljeni ciklon od sledeće nedelje i pojačane padavine doneti 50 do 60 milimetara kiše, što predstavlja mesečni prosek za teritoriju Srbije.

„U skladu sa ovom prognozom, izdato je obaveštenje za sva vodoprivredna preduzeća u Vojvodini da se preduzmu sve pripremne radnje predviđene operativnim planom i normativima za sprovođenje odbrana od poplava na svim sektorima”, navela je Dugalić.

Iz ovog preduzeća apeluju na sva vodoprivredna preduzeća da preduzmu sve pripremne radnje za sprovođenje odbrane od eventualnih poplava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here