Poslanici danas o Tijaninom zakonu

350
Foto: Bojan Cvejić

Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na čijem dnevnom redu su i izmene i dopune Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku koje predviđaju uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža postojeća krivična dela, ali i pripremanje ubistva, kao novo krivično delo, a na početku rada poslanici koriste pravo da postavljaju pitanja.


Pre sednice predsednica parlamenta Maja Gojković pozvala je sve poslanike da učestvuju u radu bez obzira na političke razlike i da doprinesu kvalitetu zakona.

„Pozivam sve parlamentarne partije da učestvuju na ovoj važnoj sednici na kojoj se raspravlja o najvažnijim pitanjima za građane i da svojim diskusijama doprinesu kvalitetu zakona“, rekla je Gojković na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Gojković je podsetila da se tim predlozima prvi put uvodi doživotna kazna za krivična dela koja obuhvataju obljubu nad decom, maloletnim licima, trudnicama, i koja za posledicu imaju smrt.

„Doživotna kazna zatvora zamenjuje onu od 40 godina koja je dosada bila najteža, danas ćemo raspravljati o sadržini i amandmanima. Ubeđena sam da ćemo naredne nedelje usvojiti Tijanin zakon“, rekla je Gojković.

[wonderplugin_slider id=64]

 

U skladu sa inicijativom Fondacije Tijana Jurić, uvedena je kazna doživotnog zatvora za krivična dela silovanje, obljuba na nemoćnim licem, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom službenog položaja.

Pripremanje ubistva kao krivično delo uvedeno je na inicijativu policije, koja smatra da takvi slučajevi nisu dobro pokriveni sadašnjim zakonom pa će izmena omogućiti efikasnije kažnjavanje kriminalaca.

To će krivično delo postojati ako neko zbog ubistva „nabavlja ili osposobljavanja sredstava ili otklanja prepreke, ili sa drugim dogovara, planira ili organizuje njegovo izvršenje ili preduzima drugu radnju kojom se stvaraju uslovi za neposredno izvršenje“.

Poslanici će na novoj sednici razmatrati i predlog zakona o sprečavanju korupcije, izmene i dopune Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, kao i izmene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, koje je podnela Vlada Srbije.

Na dnevnom redu će biti i potvrđivanje ugovora Vlade Srbije i kineske Export-Import banke o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za Projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije, za deonicu Novi Sad-Subotica-državna granica (Kelebija).

Predloženo je da na dnevnom redu bude i potvrđivanje ugovora Vlade Srbije i kineske Export-Import banke o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za projekat izgradnje autoputa E-763, deonica Preljina-Požega.

Zatim potvrđivanje finansijskih ugovora Srbije i Evropske investicione banke Partnerstvo za lokalni razvoj i Okvir za jačanje otpornosti lokalne infrastrukture, i sporazuma Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj o zajmu u projektu modernizacije poreske administracije.

Skupština treba da potvrdi i sporazume Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj o zajmu za projekat unapređenja trgovine i saobraćaja Zapadnog Balkana i o zajmu za projekat unapređenja usluga elektronske uprave, kao i okvirni sporazum o zajmu LD 1981 (2018) Banke za razvoj Saveta Evrope za finansiranje javnog sektora i unapređenje infrastrukture u zdravstvu.

Na dnevnom redu biće i predlozi odluka o izboru predsednika sudova i sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here