Prvi veći rod naredne godine

Silbašanin Darko Belička, zasadio jabuke na dva i po hektara površine

2249

U novembru prošle godine, Darko Belička diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, zasadio je oko deset hiljada sadnica jabuke na svom imanju.


Svoje znanje stečeno tokom školovanja na Poljoprivrednom fakultetu, i višegodišnje iskustvo u radu u oblasti voćarstva u „Delta – agraru“, ranije, i „Vija – produktu“ danas, preneo je na vlastiti voćnjak u Silbašu.

Voćnjak se rasprostire na površini od dva i po hektara, a u njemu su zastupljene sorte jabuka gala, greni smit i crveni delišes.

– Samo podloge M – 9 su kupljene, a zatim sam obavio kalemljenje sadnica jabuke. Dakle, može se reći, da sam sadnice jabuka koje se trenutno nalaze u voćnjaku, sam proizveo. S obzirom, da je cvetanje jabuka završeno, sada sa sigurnošću mogu da kažem da sam kalemljenje dobro obavio, i da za sada sve teče, baš onako kako sam i planirao. I pored uštede u sadnom materijalu u voćnjak je uloženo dosta novca, jer je on zaštićen od gradonosnih padavina, u njemu je postavljen sistem za navodnjavanje kao i prihranjivanje sadnica jabuke – započeo je svoju priču, Darko Belička.

– Mada je sadnja obavljena krajem prošle godine, najveći broj stabala je cvetao tokom proteklog meseca. Zbog kvalitetnijeg roda u narednom periodu, kao i pravilnog razvoja stabala, cvetanje, odnosno oplodnja jabuka je kontrolisana pa je na svakoj od sadnica ostavljen tek poneki cvet. Najobimniji deo posla koji je do sada obavljen u voćnjaku – sadnju, obavili smo ručno. Moram odmah da napomenem da će se najveći deo preostalog posla obavljati uz pomoć traktora i odgovarajućih priključnih mašina. Naravno, iz ovoga je izuzeto branje, koje će se raditi ručno.

Mada je sada jošuvek rano govoriti o prinosima voćnjaka, s obzirom, da mu je voćarstvo struka Darko ističe: – Već u drugoj godini, očekujem rod od 25 tona po hektaru, a svake sledeće godine rod će se uvećavati za 25 tona po jednom hektaru. Radi se o intenzivnoj proizvodnji, koja se obavlja uz primenu svih agrotehničkih mera. Nastojaću da proizvodim isključivo prvu klasu, jer planiram da kompletan rod plasiram na inostrano tržište koje je veoma probirljivo.

[wonderplugin_slider id=136]

 

S obzirom, da je proizvodnju u voćnjaku zasnovao na najnovijim tehničko – tehnološkim dostignućima u ovoj oblasti, njegov vlasnik je optimista i veruje da će mu se sve što je u njega uložio brzo isplatiti.

– Udaljenost redova je 3,20 metara, a rastojanje između sadnica iznosi 70 centimetara. Svakako da se prilikom formiranja voćnjaka o svemu vodilo računa, pa i o navodnjavanju, zaštiti od mraza, kao i o fiksiranju sadnica. Naime, dok su jako mlade sadnice su vezane uz cevi za navodnjavanje, koje su postavljene u nekoliko nivoa. Zahvljujući svemu ovom ljudski rad je svedan na minimum, i njega uz moje, i angažovanje moje supruge obavljaju dva radnika – objašnjava Darko.

O proširenju i uvećanju sadašnje površine pod voćnjakom, još uvek je rano govoriti. Međutim, Darko stalno razmišlja na duži vremenski period i njegovi dugoročni planovi već sada su poznati.

– Mada sam voćnjak formirao prošle godine, to nikako ne znači da su svi moji planovi u voćarstvu vezani isključivo za njega. Naime, pod uslovom da sve bude teklo po planu on će se intenzivno eksploatisati narednih dvadeset godina. Nadam se, da ću pod uslovom da sve bude teklo kao što sam planirao, povećati površine pod jabukama. U kom obimu i u kojoj meri to sada ne mogu da kažem – napomenuo je Darko Belička.

Šta reći na kraju? Junak ove priče – Darko Belička, spada u grupu onih ljudi koji su se opredelili da rade u voćarstvu. Zasukao je dobro rukave i prihvatio se posla, u kome će prave plodove početi da „bere“ već naredne godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here