U Novom Sadu je luksuz umreti, pa pokojnici „beže“ u Begeč i druga sela

3334

Poslednjih godina, stanovnici Novog Sada svoje pokojnike sve češće sahranjuju van grada, pošto su troškovi sahrane u okolnim selima čak tri puta manji.


Ni najskromniji ispraćaj u Novom Sadu ne može da se obavi za manje od 100.000 dinara, dok je, primera radi, u najbližem selu do Novog Sada, Begeču, ta cifra oko 35.000.

Računica je jasna, pa ne čudi što Novosađani sve češće tamo pokopavaju svoje najmilije, piše Blic.

Slično je i u drugim okolnim mestima – Budisavi, Bukovci, Kaću, Kisaču, Kovilju, Ledincima, Starim Ledincima, Rumenki, Stepanovićevu ili Čeneju.

– Imamo slučajeve da ljudi dolaze iz Novog Sada da sahrane svoje bližnje, ali uglavnom su zasad to oni koji imaju rodbinu u Begeču – kaže Đuro Tojagić, predsednik saveta Mesne zajednice Begeč.

Iako je taksa za sahranjivanje Begečana 500, a za one koji nisu iz ovog mesta čak 10.000 dinara, Novosađanima je to opet jeftinije nego da plate usluge Javnom komunalnom preduzeću „Lisje.“

[wonderplugin_slider id=75]

 

Iz MZ Budisava sopštavaju da takođe imaju sve više pokojnika koji dolaze iz Novog Sada, jer se ovde faktički plati samo pogrebna oprema, što na kraju izađe od 20.000 do 30.000 dinara.

Seljenje pokojnika na selo odražava se i na plan poslovanja JKP „Lisja“.

Novosađani postali dugovečniji?

Kao i pretprošle, i 2015. godine bilo je manje sahrana nego što je preduzeće planiralo, od projektovanih 3.130 pogreba, upriličeno je 2.700. Tako ispada da Novosađani manje umiru nego ranijih godina.

Međutim, smanjenju broja pogreba kumuje i sahranjivanje van grada, pa su iz „Lisja“ za ovu godnu smanjili svoje projekcije na 3.000 sahrana.

U 11 prigradskih naselja briga o grobljima je poverena mesnim zajednicama, dok na Čeneju, Rumenki i Kisaču njih održava crkvena opština. S

Skupština grada Novog Sada pre tri godine donela je odluku da se sva ova groblja pripoje „Lisju“. No, zbog otpora lokalnih zajednica, i pretnjama da će blokirati puteve ako im se uzmu groblja, ta se odluka još ne sprovodi.

– Stav meštana je da groblje ostane naše, nemamo mi para za skupe sahrane – rekao je Tojagić.

Grobnica za 2,5 miliona dinara

Ako neko u Novom Sadu želi da ima grobnicu, za to mora da izdvoji oko 500.000 dinara. U oglasima se grobnice na Almaškom i Katoličkom groblju prodaju za čak 2,5 miliona dinara.

– Najskuplji kvadrat u Novom Sadu nalazi se na grobljima, u ovom gradu je jeftinije živeti nego umreti. Zidanu grobnicu za svoju suprugu na Gradskom groblju platio sam 450.000 dinara, a na opremu, pokop i sveštenika dao sam još 120.000 dinara – rekao je penzioner Svetozar Popov.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here