Dva svetska šampiona iz Bačke Palanke

Kinologija – uzgoj pasa

2230

Goran Karanović i Biljana Bjekić vlasnici su odgajivačnice pasa Ideal Dale (Ajdiel Dejl) iz Bačke Palanke rase Erdel terijer (Airedale Terrier). Ove godine su učestvovali na Svetskoj izložbi pasa u Šangaju uKini, na kojoj učestvuju sve priznate rase pasa, po odobrenju Svetske Kinološke Federacije (FCI).


Izložba je održana 3. maja 2019. godine, a Goran i Bilja du na daleki put krenuli 30. aprila i preko Moskve u Šangaj poveli dva erdel terijera Džovals Red Velvet (Joval’s Red Velvet), mladog mužjaka koji je postao Mladi Svetski Pobednik 2019. i Ajdial Dejl Kjara (Ideal Dale Kiara) odraslu ženku, koja je ponela titulu SVETSKI POBEDNIK 2019.

I pored toga što je Goran Karanović internacionalni kinološki sudija, kao i izlagač svojih pasa, on tvrdi da je zapravo njegova najveća strast odgoj pasa.

– Izložbe i takmičenja su zapravo sport, dok je sa druge strane odgoj pasa umetnost. U tom smislu sebe smatram umetnikom. A rezultat našeg dugogodišnjeg rada u odgoju je upravo kulminirao na sportskoj manifestaciji i to najvećoj i najprestižnijoj u svetu World Dog Show ove godine održanoj u Kini, u Šangaju. Naime, kuja Ideal Dale Kiara koja je već četvrta generacija sa sufiksom Ideal Dale, što znači da su joj i majka, baba pa i prababa rođene i odgojene u našoj odgajivačnici u Bačkoj Palanci, je ove godine ponela titulu Svetski Pobednik (Svetski Šampion).

– Ovaj rezultat sa rasom erdel terijer je u istoriji prvi put postignut na Balkanu pa i širem okruženju. Takođe da uspeh bude još veći, i sa mladim mužjakom, koga smo pre godinu dana uvezli iz Amerike, osvojili smo titulu Mladog Svetskog Prvaka. Ovaj mladi mužjak Džovals Red Velvet je uzeo učešće i u revijalnom delu i osvojio dodatne titule Najlepšeg Mladog Psa u rasi kao i titulu Best of opozit sex.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Biljana je takođe kao profesionalni grumer (frizer pasa) bila delegirana za počasnog člana komisije u reviji takmičenja u grumingu koja je takođe održana u sklopu Svetske Izložbe. Ona kaže da su Kinezi izvanredni poznavaoci i vrhunski grumeri i pored toga što u Kini kultura takmičarskih pasa i pasa ljubimaca još uvek nije na Evropskom nivou.

Goran i Biljana su se vratili iz Šangaja 8. maja sa dva Svetska Šampiona što je zavidan rezultat za bilo koju odgajivačnicu u svetu bilo koje rase.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here