Cela Nova Gajdobra zamirisala na jagnjetinu

1772
Foto: Nikola Janičić

NOVA GAJDOBRA: Cela Nova Gadobra ima oko 1.500 stanovnika, a po proceni Udruženja građana „Sačfest”, u ovom lepom selu, skoro toliko ljudi okupilo se proteklog vikeda na „Sačijadi”, festivalu jagnjetine ispod sača.


Ovde kažu da osmi po redu festival spremanja jagnjetine na ovaj način nije obično gurmansko druženje već i čuvanje trdicije u spremanju hrane koju su ovdašnji meštani doneli sa sobom iz Hercegovine, Bosanske Krajine i sa Kosova i Metohije.

Da sve bude na nivou postarao se i stručni žiri koji su činili članovi Kulinarske federacije Srbije. Predsednik žirija Dušan Štulić i članovi Ivanka Krstičević i Jovo Vukelić nisu imali lak zadatak jer takmičilo se čak 57 ekipa sa po osam članova. Pored potrebnih stvari za takmičenje organizator je svakoj ekipi obezbedio po četiri kilograma jagnjetine, pa nije teško utvrditi da je za ovo takmičenje „stradalo” celo malo stado jaganjaca i šiljegana.

Foto: Nikola Janičić

Ocenjeno je da je prvo mesto zaslužila bačkopalanačka ekipa „Ostao samo zet”, drugo „Stari most” iz susedne Gajdobre i treće „Sebastijan limarija” iz Bačke Palanke, a ova ekipa odrekla se svoje prigodne robne nagrade, koje su pobednici dobili, u korist ekipe „Legende” iz Nove Gajdobre.

[wonderplugin_slider id=64]

 

U prigodnom programu učestvovalo je ovdašnje Kulturno umetničko društvo „Jovan Dučić”, Kulturno prosvetno društvo „Parage”, Udruženje žena „Jeleče” iz Nove Gadobre i Gerontološki centar iz Bačke Palanke. Među gostima pored meštana, komšija iz Gajdobre koja je udaljena dva kilometra, Bačke Palanke udaljene jedva 10 kilometara i ostalih mesta ove opštine prisutni su bili i gosti iz mnogih mesta Srbije, ali i Federacije BiH, Republike Srpske, Češke Republike, a bilo je takmičara iz Zagreba, Slavonske Požege…

Foto: Nikola Janičić

Dok su mnogi strpljivo čekali da drva i sač urade svoje, bilo je podosta onih koji više preferiraju jagnjetinu na ražnju, ili roštilj sa svinjskim mešanim mesom, jagnjetinu na paprikaš… Cela Nova Gajdobra mirisala je na jagnjetinu i mrs, ali nije se ovde samo jelo i pilo. U tradicionalnom nadvlačenju konopca među damama pobedila je ekipa „Posejdonova družina” iz Bačke Palanke, a među muškarcima najjača bila je ekipa Bačkog Brestovca. U takmičenju u bacanju kamena s ramena po tradiciji i ovog puta neprikosnoven je bio Bogoljub Bošković.

[wonderplugin_slider id=117]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here