Jugoslavija na današnji dan slavila Dan mladosti

1
991

Na današnji dan širom Jugoslavije proslavljan je Titov rođendan. Slavio se kao Dan mladosti, a ovaj praznik se i danas skromno obeležava u bivšim jugoslovenskim republikama.


Kuću cveća u Beogradu i rodno mesto Kumrovec u Hrvatskoj danas će posetiti brojni poštovaoci lika nekadašenjg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i ideje socijalizma iz regiona.

Nekada uz taktove pesme „Tito je naše sunce“, na stadionu JNA, hiljade dece i mladih igralo je slaveći dan rođenja doživotnog predsednika SFRJ, sada uz istu parolu „Mi smo Titovi i Tito je naš“ obilaze njegov grob i rodno mesto prisećajući se nekadašnje države.

Iako je rođen 7. maja, Jugosloveni su verovali da je Titov rođendan 25. maja, a do nesporazuma je došlo, kako je tada objašnjeno, jer je Broz kao mladi komunista u Drugom svetskom ratu koristio lažne dokumente.

 

Veličanje partije, armije, socijalizma a pre svega uzdizanje Josipa Broza kao vrhovnog vođe tog dana dostizali bi vrhunac.

Sam Tito znao je da podseti da se od rada ne seti da stari, kao i da je narod bez omladine kao što je omladina Jugoslavije nesrećan, pa se na inicijativu slavljenika, od 1957. godine taj dan slavi se kao praznik Dan mladosti.

Zaštitni znak tog dana bila je čuvena Štafeta mladosti. Štafeta je na put kretala mesec ipo dana pre 25. maja i morala je proći kroz sve federativne jedinice Jugoslavije, nošena od strane omladine. Prilikom proslave počasni omladinac ili omladinka štafetu su predavali Titu uz rođendanske čestitke.

Besplatan ulaz u Kuću cveća

Muzej Jugoslavije u Beogradu proslaviće Dan mladosti nastupom VIS Limunade kao i modnom revijom mladih dizajnera na platou ispred Muzeja, sa početkom od 20 časova. Ulaz na proslavu kao i u Kuću cveća danas je besplatan.

1 KOMENTAR

 1. dobrica ćosić:
  “Biti titov sledbenik znači imati titovski stav prema životu,
  titovski misliti, titovski se boriti u svom vremenu, u svojoj sadašnjosti uvek!
  Ja sam nastojao u svojoj mogućnosti, moći i savesti da sledim revoluciju
  i trudiću se da je sledim do kraja života.
  A i ovakvim delima i sudbinama budite tumači i sudije vi koji dolazite, vi od nas stariji za jednu istinu o nama.
  Biće ovo naše doba bogato i po razlozima za svakojako nepoštovanje, prezire
  i sažaljenja nas od naših jadnih i gnevnih potomaka . Pri tome, svakako, učiniće nam se mnoge nepravde,
  neke će nam hrabrosti upisati u gluposti, mnoge će nam gluposti smatrati hrabrostima.
  Ali, ne sumnjam, biće nekoliko događaja i činova prema kojima će naši potomci
  biti nepogrešivi i jedinstveni: jasno će im biti šta je bezumlje našeg, ovog. doba.“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here