Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (26)

379

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga  svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Stvari koje želim da znam su u knjigama. Moj najbolji prijatelje je onaj ko mi donese knjigu koju još nisam pročitao.“ – Abraham Linkoln

Preporuka Odeljenja odraslih

1. „Grand central“, Dušan Miklja

Uliks je doputovao u Njujork s prvobitnom namerom da snimi film po svom scenariju, poseti muzeje, muzičke dvorane i knjižare i oseti duh starih vremena u Sohou, Tribeki i Grinič Vilidžu.

Čim je zakoračio na Grand central, zastao je i pokolebao se: našao se na raskršću puteva i sudbina i uzdrhtao pred snagom doživljaja Njujorka kao džinovskog ciklotrona u kojem se kao čestice vrtoglavo premeću i mimoilaze ljudi iz svih krajeva sveta.

Osećajući da nema pogodnijeg mesta i vremena da se konačno zaustavi i sagleda svoj celokupni put, odlučio je da u gradu nad gradovima za kratko vreme u jednu žižu zgusne ceo pređašnji život.

Uronio je tako u svetove Njujorka otkrivajući njegove blistave i strašne kutke i istovremeno postojanje Grada kao očinskog utočišta i čudovišta koje proždire ljude.

Razapet između nepojmljivih suprotnosti, nesiguran u prirodu slobode izbora kojom metropola zrači, uz nezaustavljivo bujanje želje za kretanjem i novim otkrićima, Uliks stiže do krajnje tačke – ugroženosti života, i zapanjujuće jednostavnog izbora koji mu se nameće.

2. „Smrt na sandalovom kocu“, Mo Jen

Roman Smrt na sandalovom kocu događa se u vreme tzv. Bokserskog ustanka (1897–1901) koji je buknuo u kineskoj provinciji Šandung protiv uticaja zapadnih sila i hrišćanskih misija.

Glavna junakinja bezuspešno pokušava da spase oca, znamenitog pevača lokalne opere i jednog od vođa ustanka, od sporog i bolnog umiranja posle nabijanja na sandalov kolac, a kaznu treba da izvrši njen svekar, proslavljeni dželat iz Gaomija.

Pisac sučeljava dve tradicije ukorenjene u kineskoj kulturi: gaomijsku operu kao važan deo kineskog kulturnog nasleđa i sâm čin pogubljenja, opisan izrazito teatralno, što ističe svu surovost i tamu ljudskog uma.
Prepletom ta dva vida „umetnosti“ koje će se na kraju romana stopiti u jednu pozorišnu predstavu, Mo Jen ukazuje na tamne i svetle strane kako društva, tako i čovekove prirode.

[wonderplugin_slider id=95]

 

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Gost iz Engleske“, Kristina Nestlinger

Evaldovi roditelji žele za svog sina samo „najbolje“, hteo on to ili ne. Ovog puta to najbolje je engleski dečak koga su pozvali da tokom leta boravi kod njih.

Fini i lepo vaspitani Tom treba, naime, da popravi Evaldov izgovor i osigura mu dobru ocenu iz engleskog.

No šok je ogroman kad se ispostavi da je umesto Toma stigao „Jasper the Devil“.

Tomov ozloglašeni brat ne poštuje autoritete, nije ga briga za čistoću, jede samo ribu sa čipsom, troši puno novca na automatima, a na kraju se još i zaljubljuje…

2. „Svako ima svoju reku“, Kosta Lozanić

Avantura, ribolov,priroda, ekologija….

Sve što je sabrano u ovoj knjizi potiče iz pera sajanih pisaca (Stevana Raičkovića, Antonija Isakovića, Milovana Đilasa…Ernesta Hemingveja…) koji su se dotakli života u prirodnom okružanju, kroz likove i elemente, najčešće autobiografski, od dečijih i mladih godina pa do godina pozne starosti.

Ova knjiga nudi veliku avanturu čitanja, doživljaj prirode kroz prizore od kojih nekada zastaje dah, u nadi da će mladog čitaoca okrenuti prirodi i pokrenuti ga da okusi nešto istinski vredno i drugačije, što ima smisla upoznati i doživeti , jer će sa tim iskustvom njegov život biti potpuniji i sadržajnij.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here