Svečano otkriven spomenik Podunavskim švabama u Bačkoj Palanci

3851

BAČKA PALANKA: U subotu (01.06.) , u centru Bačke Palanke, ispred katoličke crkve Bezgrešnog začeća Bogorodice Marije svečano je otkriveno spomen obeležje pod nazivom „Sećanje i razumevanje”.


Spomen obeležje je posvećeno Podunavskim Švabama koje su skoro dva veka živele na ovim prostorima, od 1764. do 1944. godine. Na inicijativu ovdašnjeg Udruženja Podunavskih Švaba, lokalna samouprava i nadležno ministarstvo Vlade Republike Srbije izdejstvovali su potrebne dozvole za podizanje spomenika.

Na svečanom otkrivanju okupljenim građanima su se obratili Hans Supric – predsednik Saveznog udruženja Podunavskih švaba Nemačke i Palanačkih švaba u Nemačkoj, Ištvan Pastor – predsednik Skupštine Vojvodine, Branislav Šušnica – predsednik opštine Bačka Palanka i Mihael Plac – Predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine u Srbiji.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Pastor je istakao da je otkrivanje spomen-ploče u znak sećanja na pripadnike nemačke zajednice koji su u tri opštinama Nova, Stara i Nemačka Palanka živeli skoro dva veka, čin koji ima za cilj da u čoveku koji stoji do nas vidimo ono što nam je zajedničko i što nas povezuje, jer jedino tako možemo svi zajedno graditi budućnost.

„Iskreno verujem da su Savezno udruženje Podunavskih Švaba u Nemačkoj, Udruženje Podunavskih Švaba iz Bačke Palanke i Opština Bačka Palanka ovim gestom napravili jedan mali korak u popravljanju sveta i građenju zajedničke budućnosti“, poručio je Pastor.

On je dodao da se linija koja razdvaja dobro i zlo ne proteže se između naroda, država, rasa, nego u savesti svakoga od nas ponaosob u kojoj se bije bitka i donosi odluka jesmo li ljudi i ostajemo li i dalje pripadnici te vrste koja se zove ljudski rod.

„Naša je dužnost i čast da sačuvamo i prenesemo sećanje na Podunavske Švabe i na generaciju koja će doći posle nas, i sve one koji će doći i posle njih, za večnost. Neka ova spomen-ploča bude za večnost!“, naglasio je Pastor.

Izgled spomenika

Spomenik trostranog oblika. Tekst na spomeniku je napisan na tri jezika – nemačkom, engleskom i srpskom. Na spomeniku piše:

„Ovo spomen obeležje je podignuto u znak sećanja na pripadnike nemačke zajednice koji su u Bačkoj Palanci živeli između 1764. i 1944. godine. Ovo spomen obeležje podigla je zajednica Podunavskih švaba Bačke Palanke iz celog sveta. Bačka Palanka 2018. godina.“

Na spomeniku se takođe nalaze tri grba – Nove Palanke (1775), Stare Palanke(1774) i Nemačke Palanke (1829)

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here