Briga o igralištima nije dečja igra

1
828

BAČKA PALANKA: Samo neupućeni mogu da pomisle da je briga o javnim dečjim igralištima i sportskim terenima lak i jeftin posao.


Nadležni u Bačkoj Palanci i pripadajućim selima gde ima 60-tak igrališta sa 250 rekvizita, suočavaju se sa odgovornim, pre svega sa aspekta sigurnosti dece, ali i finansijski zahtevnim poslom.

Krajem 2017. godine zaključen je ugovor između Opštine Bačka Palanka i Javnog preduzeća „Standard” kada je reč o dečjim igralištima i sportskim terenima koji su u vlasništvu lokalne samouprave.

– „Standard” je zadužen za nadzor nad izvođenjem radova na dečjim igralištima i sportskim terenima u vlasništvu opštine – pojašnjava mr Miroslav Sićević, direktor tog javnog preduzeća.

– Naloženi su nam poslovi stručnog nadzora nad izvođačem radova na održavanju dečjih igrališta i sportskih terena. Avgusta 2018. godine donet je Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta kojim se propisiju bitni zahtevi za zaštitu zdravlja i bezbednosti koji se odnose na potrebne površine i opremu za javna dečja igrališta, a primena je počela novembra 2018. godine. Period usklađivanja već izgrađenih igrališta sa novim Pravilnikom je tri godine, a sva nova igrališta koja se postavljaju moraju biti po novom Pravilniku.

 

Jedan broj igrališta moraće da bude uklonjen sa sadašnjih lokacija, jer ih neće biti moguće uskladiti sa propisima, potvrđuje Sićević. Za usklađivanje postojećih igrališta biće neophodno izdvojiti dodatna finansijska sredstva kako bi se tereni održali u funkciji.

Interesantna je struktura dečjih igrališta po naseljenim mestima opštine. I u gradu i u selima najviše je klackalica (103), pa slede ljuljaške-penjalice (68), tobogan kule sa peščanikom (56), ima 15 trenažera i samo šest konjića na opruzi. U selima je 26 igrališta, a u gradu 31 od kojih sedam u okviru vrtića. Na zahtev Predškolske ustanove „Mladost” počelo je prošle godine uklanjanje sprava iz dvorišta vrtića, a one se prebaciju na druge lokacije gde je potrebno zameniti dotrajale sprave koje nisu u funkciji i predstavljaju opasnost za korisnike.

– Predviđen vek trajanja sprava, a one su uglavnom od drvene konstrukcije, je 10 godina uz redovno i namensko održavanje – pojašnjava Sićević. – Ovaj period za većinu sprava je istekao, a postojeće stanje je alarmantno, pa većinu treba zameniti novim. Prošle godine izvršena je sanacija vitalnih sklopova i delova na svim dečjim igralištima na teritoriji opštine. Nakon godina zanemarivanja stavljene su u funkciju i ljuljaške sa penjalicama i klackalice koje su izrađene od metala. One su detaljno servisirane i stavljene u funkciju. Igralište u Viziću koje je godinama bilo van funkcije i predstavljalo potencijalnu opasnost vraćeno je u funkciju.

Zamenjena je kompletna zaštitna ograda na sportskom terenu „Partizan” u centru Bačke Palanke, a na teren je postavljena gumena „tartan” podloga, postavljene su i nove košarkaške table, kao i golovi sa mrežama. U Karađorđevu su postavljene dve nove košarkaške table. Kao i ranijih godina vandalizam je jedan od najvećih problema na koje nailaze komunalci u poslu održavanja dečjih igrališta i sportskih terena.

– Policiji smo podnosili prijave protiv nn počinilaca koji su lomili sve i svašta, pa čak i ono što se činilo da ljudska snaga ne može da slomi- kaže direktor Miroslav Sićević.

1 KOMENTAR

  1. Na svakom igralištu je tabla sa brojem telefona za prijavu kvarova : 021/ 75 51 000. Za sagovornika ćete dobiti gospodina Mitrovića. On če vam mesecima pričati o proceduri tendera za dečija igrališta koja traje i traje i nikako da se privede kraju; tvrdiće kako je upravo poslao majstora koji je dobio posao na tenderu da otkloni kvarove na igralištu zbog koga zovete jer je eto baš ono prioritet među svim drugim izlomljenim dečijim igralištima. Kada primetite da ni nakon tog razgovora ništa na dečijem igralištu nije popravljeno upitaćete se zašto su dečija igrališta za nadzornika dobila nesposobnog čoveka ? A gospodin Mitrović i dalje daje lažna obećanja, ništa ne radi da uredi dečija igrališta i za to dobija platu. Nedostaje da počnemo da zovemo jer su se deca povredila i da opštini šaljemo tužbe zbog povređivanja na dečijim igralištima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here