Istraživanje: Bul terijeri nisu najopasnije rase, najagresivniji su ovi mali psi

880

Rašireno je verovanje da su najagresivnije i najopasnije rase pasa tipa bul terijer (pit bul, stafordski terijeri, bul terijer), dobermani i rotvajleri, ali istraživanje američkih naučnika je pokazalo da su najopasniji – mali psi.


Istražživanje objavljeno u časopisu „Applied Animal Behavior Science“, koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji u saradnji s čak 6.000 vlasnika pasa, pokazalo je da su, od 33 pasmine koje su istraživane, dokazano da je najagresivniji – jazavičar, preneo je u nedelju Index.hr.

Prema tim navodima, svaki peti jazavičar ugrizao je ili pokušao ugristi nepoznatu osobu, podjednak broj napao je druge pse, a svaki dvanaesti napao je svoga vlasnika.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Na drugom je mestu čivava, a na trećem Džek Rasel terijer. Najmanje su agresivni baset, zlatni retriver, labrador, sibirski haski i engleski kratkodlaki hrt. Psi klasifikovani kao bul terijer i rotvajler napadaju prosečno ili ispod prosečno često.

Naučnici kažu da zvanični statistički podaci o ugrizima pasa nisu relevantni, jer se većina ugriza ne prijavljuje. Ako vas ugrize veći pas, veća je verovatnoća da ćete potražžiti lekarsku pomoć, ali to nipošto ne znači da te pasmine najviše grizu, navodi portal.

Napominje se i da se o napadima takozvanih opasnih pasa najviše priča i piše u medijima, zbog toga što su veći i jači, pa njihovi napadi imaju opasnije posledice od napada malih pasa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here