U Bačkom Petrovcu uređuju selo po selo, grade puteve…

2328
Foto: Dnevnik

BAČKI PETROVAC: Predsednik opštine Bački Petrovac Srđan Simić kaže za „Dnevnik“ da ovogodišnji opštinski budžet iznosi oko 580 miliona dinara.


Kada je reč o izvorima prihoda i naplati poreza, tvrdi Simić, za prošlu godinu oni iznose i više od 100 odsto jer su uspeli da naplate stare dugove i taj deo Opštinske uprave dobro radi, te nemaju problema s prilivom novca u budžet.

– Najveće opterećenje budžeta lokalne samouprave je povraćaj mesnog samodoprinosa, o čemu sam već govorio za „Dnevnik“, ali i pored tog nameta, Opština uspeva da investira u infrastrukturu, da ima suficit u samom budžetu, ali smo imali i pomoć od Vlade Republike Srbije na kraju prošle godine, kada smo dobili deset miliona dinara iz tekućih budžetskih rezervi za povraćaj mesnog samodoprinosa, na čemu smo im zahvalni – napominje Simić. – To nam je svakako bila velika pomoć, jer novac iz budžeta koji smo planirali za te namene sada možemo preusmeriti na infrastrukturu, odnosno na investicije.

On pojašnjava da se stalno javljaju novi zahtevi za povraćaj, a iako deo duga zastareva, građani mogu svakodnevno da ih tuže.

Foto: Dnevnik

– Do sada je više od 2.500 ljudi dobilo povraćaj samodoprinosa, a iznosi se kreću od 20.000 dinara do 300.000, u zavisnosti od tadašnjih primanja građana. Više od 160 miliona dinara je od 2016. godine do danas isplaćeno građanima, a u tome je veliki deo isplaćen za sudske troškove, veštačenja, troškove advokata, koji su po tom pitanju u velikom delu profitirali jer su naš budžet shvatili kao svoj plen i tako i nastupili pred građanima – kaže Simić.

Memorijalni park u Magliću

– Kada je reč još o Magliću, iz Pokrajinskog sekreterijata za sport i omladinu dobili smo 4,5 miliona dinara za jednu fazu radova na memorijalnom parku našem proslavljenom reprezentativcu odbojkašu Žarku Petroviću, a Opština je izdvojila još 1,5 milion dinara i biće urađena i teretana na otvorenom s kompletnim mobilijarom i LED rasvetom. On ističe da je to izuzetno važan projekat, a memorijalni park služiće svim budućim generacijama.

On dodaje da postoji i opcija mirnog rešenja spora, koji je deo građana prihvatio jer ne žele da tuže svoju opštinu i koji su kao dug dobili glavnicu, bez kamata i dodatnih troškova.

– Imali smo slučajeve da je povraćaj iznosio svega hiljadu dinara, a nakon suđenja, veštačenja, advokata, povećan na više od 20.000. To je veliki trošak za lokalnu samoupravu, kada je polovina novca maltene završila kod advokata – tvrdi Simić.

Po njegovim rečima, u prošloj godini Bački Petrovac je imao veliku investiciju uređenja lokalnog puta Bački Petrovac – Kulpin, dugog 4,5 kilometra i vrednog blizu 100 miliona dinara, što je finansirano iz budžeta Opštine, kao i Uprave za kapitalna ulaganja APV. Takođe, u Kulpinu je dograđena Predškolska ustanova „Včielka“, što je stajalo oko 16 miliona dinara i finansirano od Uprave za kapitalna ulaganja.

– Na taj način zaokružena je investicija u Kulpinu, što za prethodnu godinu iznosi gotovo milion evra. Za Bački Petrovac urađena je projektna dokumentacija, a tiče se putne infrastrukture, asfaltiranja 16 ulica, investicije vredne gotovo 60 miliona dinara, koju planiramo da realizujemo ove godine, što nam je i kapitalna investicija u 2019, i za koju smo potpisali ugovor s Upravom za kapitalna ulaganja – napominje Simić.

– Na taj način nekoliko naselja u Bačkom Petrovcu imaće mogućnost da se poveže na kanalizacionu mrežu – kaže Simić.

Kada je u pitanju kultura, s Ministarstvom kulture i informisanja očekuju potpisivanje ugovora za projekte kulturnog nasleđa, među kojima je i njihova opština proglašena među dobitnike po konkursu „Gradovi u fokusu“.

– Mi smo konkurisali s projektom obnove Nemačke evangelističke crkve u Magliću i Muzejom vojvođanskih Slovaka u Bačkom Petrovcu – kaže Simić.

Vodovod u Kulpinu

Ove godine u planu je i projektna dokumentacija za vodovod u Kulpinu, koja je preko potrebna, kao i kanalizacija, koja još uvek nije završena, a dokumentacija mora da obuhvati i prečistač.

– Kada zaokružimo sva naselja i sve infrastrukturne projekte, dolazimo do toga da se u opštini Bački Petrovac rade i putevi, vrtići, sportski programi, rešavaju otpadne i pijaća voda, ali da nijedna mesna zajednica niti projekat nije stavljen ispred drugog, svi su nam pođednako važni jer je svaki segment infrastrukture jednako važan i nama i svim građanima, i to moramo da opravdamo – ističe Simić.

Po njegovim rečima, Nemačka evangelistička crkva u Magliću iduće godine obeležava 200 godina od podizanja, a Opština je ove godine od Ministarstva kulture i informisanja dobila 15 miliona dinara za spoljašnju obnovu crkve jer je počela da predstavlja opasnost za građane s obzirom na činjenicu da na njoj nije ništa rađeno dugi niz godina.

– Jedan od osnovnih razloga za obnovu je upravo pretnja da se ta ogromna građevina sruši sama od sebe i dovede u pitanje bezbednost naših sugrađana. S druge strane, naši partnerski odnosi s nemačkim gradom Kirhem unter Tekom iz pokrajine Baden-Virtemberg počivali su na međusobnim obavezama, među kojima je i obnova nemačke crkve, koja je simbol života Nemaca do 1945. godine u Magliću, a oni su formirali međunarodno udruženje koje se bavi isključivo obnovom crkve i obećali su da će ove godine donirati 40.000 evra za obnovu – kaže Simić.

– Ove godine uradićemo kompletan projekat unutrašnjeg uređenja, s akustikom jer se otvorila mogućnost da taj prostor bude multifunkcionalan, bilo da je reč o muzejskim izložbama ili međunarodnim festivalima, o čemu ćemo, naravno, razgovarati s resornim ministarstvom, ali i s partnerima u Nemačkoj, s kojima imamo dobre odnose, koje treba uvek i poboljšati.

Crkva je u vlasništvu države i njom raspolaže Republička direkcija za imovinu, ali ju je Opština dala SPC na upravljanje 1992. Simić napominje da u tom periodu do danas nije ništa ulagano u nju. Zato je, pojašnjava, vraćena na upravljanje Opštini Bački Petrovac, da bi moglo u nju da se investira.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here