Izložba Miladina Zorića u Muzeju Đure Jakšića

863

Dani Đure Jakšića održavaju se u Srpskoj Crnji u prvoj nedelji meseca juna. Na svečanoj akademiji uručena je prestižna nagrada za poeziju „Đura Jakšić“, ovoga puta Draganu Jovanoviću Danilovu za zbirku pesama: „Um podivljale reke“. U programu su učestvovali: Novosadski kamerni hor, glumci Vladan Savić i Kristina Savić, violinistkinja Maša Lekin, a odluku žirija obrazložio je pesnik Jovan Zivlak.

Narednih dana program se nastavlja brojnim pozorišnim predstavama i koncertima a
završava se nastupom hora Viva Voks.

[wonderplugin_slider id=95]

Prvi događaj i uvod u čitavo dešavanje bilo je otvaranje izložbe akademskog slikara Miladina Zorića u Muzeju Đure Jakšića, kao neizostavni likovni osvrt na delo ovog velikana. Predstavljeno je petnaest slika formata 120x140cm, iz ciklusa: Anastasis, Fuzio i Gledanje u Sunce. O umetnosti Miladina Zorića govorili su ispred Galerije Matice srpske magistar Danilo Vuksanović i organizator i direktor biblioteke „Đura Jakšić“ Anica Garić. Oni su ukazali na snažan i dinamičan, kao i savremen likovni jezik umetnika i ukazali da se i pored širine poteza, raznovrsnosti palete i apstraktnog poimanja prostora ipak u središtu slikarstva Miladina Zorića nalazi samo čovek.

Sa otvaranja izložbe Miladina Zorića

U izjavi za Radio-televiziju Srbije kao i za prisutne medije iz Zrenjanina Miladin Zorić je rekao: „Bio sam fasciniran kada sam u Galeriji Matice srpske video na jednom mestu većinu sačuvanog slikarskog opusa Đure Jakšića, na izložbi koja je još uvek u toku. Koliko je u tom burnom i teškom periodu srpske istorije uspeo da uradi. A još više sam bio iznenađen njegovom upućenošću u evropske likovne tokove toga vremena. Može se reći da je on prvi moderni srpski slikar jer je slikao u duhu pravog romantizma. Svet je posmatrao iz ličnog ugla i imao svoj lični stav što su sve odlike i većine kasnijih umetničkih pravaca sve do danas. Ako se nešto od savremenog duha vremena, ovog u kome sad živimo, primeti i na mojim slikama i ako može da se prepozna savremeni likovni izraz, onda sam na pravom putu. Sve drugo su već viđene i dobro utabane staze a prava umetnost se nikada ne kreće po njima.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here