U Gložanu održana jedinstvena likovna kolonija na temu etnomuzikologije

Majstori kičice za virtuoze pera i žice

585
Učesnici i organizatori likovne kolonije / Foto N.Stojanović

Spoj iskustva i mladosti, recept za uspeh u timskom sportu, lako može da se primeni i u umetnosti. Posebno kada je ekipa satkana od majstora svog zanata iz raznih krajeva.


Upravo po tom modelu selektovan je 12. saziv likovne kolonije „Tamburica fest“, na kojem je od 1. do 8. juna, u turističkom centru „Oaza“, u Gložanu kraj Bačke Palanke, stvaralo 12 slikara iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, pišu „Večernje novosti“.

Oni su u susret zvanično najboljem festivalu etno-muzike u Evropi, koji će ove godine biti održan od 20. do 22. juna u Novom Sadu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, upriličili jedinstvenu promociju dela inspirisanih etnomuzikologijom. Svako iz svog ugla, prema sopstvenom senzibilitetu i umetničkom izrazu.

Najmlađa učesnica Milena Ferenčević (24) iz Sombora je „Lutkom za bal“, erotskim prikazom ženskog tela u maniru ekspresionista, jarkim bojama i temom „prodrmala“ uobičajen pristup, baš kao i iskusnija koleginica Tatjana Pirović (55), iz Zemuna, mitskom predstavom zaljubljenog para. Za neobične ali sjajne karakterne portrete u raznim, kombinovanim tehnikama, opredelili su se Aleksandra Grozdanović (25), iz Kosovske Mitrovice, Mila Trendafilovska (27), iz Skoplja, Ivan Kocić (37), iz Beograda, kao i Svetlana Ceca Krstić (52), poznata karikaturistkinja iz Beograda, redovan učesnik konkursa „Pjer“ Kompanije „Novosti“.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– Izlazak iz ateljea i slikanje u društvu sa kolegama i koleginicama raznih generacija, donosi novu stvaralačku energiju. Mi veterani smo u prilici da na delu vidimo mlade autore, drugačiji pristup i da u druženju i razgovorima razmenimo iskustva – kaže Vojin Tišma (70), ugledni novosadski slikar, čiji pejzaž nazvan „Drvo života“ poprima oblike protkane realnošću i fantazijom.

„Poljima suncokreta“ predstavila se beogradska slikarka Aleksandra Grbović (32), dok su slikama na kojima dominira figuracija nastupili Hana Mirkov (29), iz Tivta, Nevena Mišković (31), iz Beograda, i Dejan Milivojević (52), iz Jagodine. Slobodan Kaštavarac (67), iz Beograda, simbolikom „konja koji jure…“ je predočio apstraktno delo „Kako prolazi vreme“.

– Prvi put sam učestvovala na likovnoj koloniji i nosim divne utiske. Razgovarali smo o našim radovima, družili se uz različite vizije umetnosti i veoma interesantan sklop mladih slikara i iskusnih velemajstora od kojih može mnogo da se nauči. Za mene je to potpuno novo i prelepo iskustvo i smatram da su ovakva okupljanja umetnika veoma značajna – zaključuje Tivćanka Hana Mirkov.

Sva polja umetnosti

– Koncept našeg festivala podrazumeva negovanje bogate kulture i tradicije i podsticanje stvaralaštva u kojem smo objedinili sve vidove umetnosti. Pored tamburaša, tu su vokalni solisti, poete, književnici, pisci, aranžeri, režiseri, snimatelji, slikari… – potvrđuje dr Jovan Pejčić, direktor „Tamburica festa“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here