Pljačkaši harali Mladenovom

1
3345

MLADENOVO: U subotu (08.06.) su se dogodile dve pljačke u Mladenovu. Oko 7 časova je provaljen mini market „Budućnost“ na adresi Kralja Petra I br. 22. Iz prodavnice je otuđen novac i cigarete.

Oko 20 časova istog dana provalu u svoj dom je primetio Milan Ubović iz Mladenova. Pljačkaši su provalili u njegovu kuću na adresi Krajiška br. 53 i izvršili premetačinu u potrazi za plenom.

Pretpostavlja se da su ova dva dela povezana i da se radi o istim počiniocima. Istraga je u toku.

 

1 KOMENTAR

 1. čitajući novine od pre sto i više godina dolazimo do finih saznjanjada je pljačka deo srbske tradicije kao folklor:
  “Хајдучија је ипак била једно од највећих зала која су снашла Србију после 29- маја 1903. годинеуРаз6ојници -Oдметици су чинили таква недела да се људима и од самих прича о томе јежила кожа… Управо у 1904. години, од пролећа до јесени, почињеини су многи свирепи злочини. У селу Виру, у Бољевачком срезу, хајдуци су 8. маја те године на ватри испекли једног сељака — Лазу Живановића. То исто, истог_дана, хајдуци су урадили са Драгићем..Милошевићем у селу Бучју, у Заглавском срезу. Двадесетог августа пак, хајдуци су „ишчеречили“ Перишу..Ноловића из Љутица, одсекавши му^ главу*. руке и ноге…
  Лист „Трговински гласник“, у броју 85, о хајдучији и злочинима у Србији уопште, као и о другим појавама „карактеристичпим за друштвено стање“ у првим годинама после преврата, писао је овако:
  „Лупешке појаве учесташе у незапамћеној pазмери. Крађе, похаре. преваре^разбојништва, убиства постали су редовне појаве у друштву и у држави нашој. По нашим селима од лупежа и крадљиваца ништа није сигурно; по пашим општинским судницама раскотила се крађа и злоупотреба; по нашим државним надлештвима и касама намножили су се дефицити, дефрауданти, подмитљивци и уценитељи; многа се загонетна тековина оснива на почетној превари многи чиновнички раскош на миту и проневери; многа политичка каријера па и посланички’ мандат на злоупотреби општинске касе“.
  Неки листови, а нарочито лист „Штампа“, за хајдучију и криминал у целини у земљи, окривљавали су радикале, а у првом реду Стојана Протића, министра полиције и у првој влади образованој после преврата.
  „За живот и имање грађана Србије није било фаталнијег министра“, писала је „Штампа“ у броју од 2. јуна 1905. године. „Он је управо зао удес Србије… Кад год је тај неспреман а бандоглав човек на управи српске полиcије – у Србији гину људи као мухе. Лична и имовина безбедност угрожена је толико колико никада до њега. За Стојанове управе, као у некој битки, час на једном час на другом крају ове измучене земље падају главе грађана српских. Тада се хајдуци и уопште злочини људи јављају у масама по Србији да српске.грађане убијају, кољу, черече, пеку, на ножеве набадају поткивају, пале…“
  i zaključak na kraju
  da narod na ovim prostorima Balkana, nije primitivan i pokvaren ne bio Balkan!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here