Selo u koje se doseljavaju

Mesna zajednica Parage

2441

PARAGE: U jednom od manjih sela bačkopalanačke opštine – Paragama, živi nešto više od 900 duša.


Savet Mesne zajednice u ovom mestu izabran je 2017. godine, a na njegovom čelu, kao predsednik, od pre mesec dana, nalazi se dr Miloš Đorđević.Doktor Đorđević je inače zaposlen, u paroškoj zdravstvenoj ambulanti i uživa veliki ugled, među žiteljima ovog sela.

– Prema godišnjem planu koji je dostavljen nadležnim službama lokalne samouoprave, tokom ove godine planiran je nastavak radova na klupskim prostorijama lokalnog fudbalskog kluba „Budućnost“ gde bi trebalo završiti poslove na toaletima. Osim toga, planirana je zamena stolarije u osnovnoj školi, kao i renoviranje seoske zdravstvene ambulante.

Dr Miloš Đorđević

– Kada je u pitanju renoviranje zdravstvene ambulante, onda želim da istaknem, da su u planu poslovi oko obnove fasade na ambulanti i stolarije na istoj zgradi. Protekle godine, obavljeni su radovi na renoviranju seoske škole, koju trenutno pohađa dvadesetšest učenika, od prvog do četvrtog razreda. U predškolskom odeljenju, u ovom trenutku nalazi se šest budućih đaka prvaka. Ono što posebno raduje, jeste činjenica da će se u narednoj školskoj godini u učionici naći dvanaest predškolaca, čime se ne mogu pohvaliti ni znatno veća mesta od Paraga – kaže Đorđević.

Ovde nije izražen jedan od većih problema u bačkopalanačkim seoskim mesnim zajednicama – komunalna higijena.

– Radnici bačkopalanačkog „Komunlaprojekta“, svakog četvrtka odnose smeće, koje građani Paraga ostavljaju ispred svojih kuća. Snabdevanje zdravom pijaćom vodom je uredno, a građani nemaju primedbi ni na pritisak vode u cevima. U našem selu, kao i u ostalim selima opštine, postavljena je eko – česma. Ispravnost vode za piće, se redovno kontroliše. O komunalnoj higijeni, brinu dva radnika. Naime, jedan od njih, održava zelene površine u naselju, a obavlja i košenje trave na groblju. Po potrebi, on pomaže i svojim kolegama u Bačkoj Palanci. Drugi komunalni radnik, se brine o urednom snabdevanju Parožana pijaćom vodom, a u sklopu tog posla popravlja i otklanja kvarove u domenu vodosnabdevanja u našem selu. Na mesnom groblju nalazi se Kapela, iz koje se obavljaju sahrane preminulih. Do Kapele je izgrađena pešačka staza, koja je asfaltirana – ističe Đorđević.

Nemaju Prožani većih problema ni sa putnom infrastrukturom, kao ni sa uličnom rasvetom.

[wonderplugin_slider id=136]

 

– Asfaltni put kroz glavnu ulicu je u dobrom je stanju, a ne možemo se mnogo požaliti na stanje puteva u ostalim seoskim ulicama. U sporednim ulicama, asfalt je u relativno dobrom stanju, tako da se saobraćaj i u njima, odvija bez problema. Problema nemamo ni sa uličnom rasvetom, a sve sijalice koje eventualno „pregore“, od nadležnih službi „Elektrovojvodine“, brzo budu zamenjene.

– U našem selu, sa uspehom radi i Kulturno – umetničko društvo „Parage“. Društvo u svom sastavu ima i žensku pevačku grupu, koju čini osam devojaka – kaže Đorđević.

Godinama je u našoj zemlji, primetan odlazak stanovništva iz sela u grad. Na svu sreću, u Paragama ta pojava nije izražena. Naprotiv.

– Mi smo jedna od retkih seoskih mesnih zajednica u našoj opštini, ali i šire, u kojoj nije izražen odlazak u gradske sredine. Naime, u poslednjih nekoliko godina ljudi ovde u Parage dolaze, u njima kupuju kuće i nastanjuju se cele porodice. Očigledno, da smo prepoznati kao selo koje ima budućnost i gde svoj život, kao i život svojih porodica mogu zasnivati i mladi bračni parovi. Nadamo se da će se ovakav trend, dolaska i doseljavanja građana u naše mesto, biti nastavljen i u narednim godinama – rekao je na kraju, dr Miloš Đorđević.

Jedini problem je odlazak i dolazak u ovo mesto. Autobuski saobraćaj je manje intenzivan, a uz to i taksisti slabo voze putnike u Parage. Tako se izgubi dosta vremena da se stigne do željenog cilja Silbaša, Bačke Palanke, Novog Sada.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here