Energetski efikasan dom za stare

808

BAČKA PALANKA: Sa nedavno održana dva okrugla stola na temu – „Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije”, kao i „Primeri dobore prakse” okončana je realizacija projekta na temu Primena obnovljivih izvora energije u Bačkoj Palanci.


Reč je o izradi Akcionog plana za podsticanje povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije na teritoriji ove opštine. Projekat je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Domaćini su, između ostalog, rekli da realizacija projekta predstavlja podsticaj ukupnom privrednom i društvenom razvoju opštine. Kao dobri počeci su rezultati u primeni obnovljivih izvora energije u vidu korišćenja biljnih ostataka u kogenerativnim postrojenjima za proizvodnju električne i toplotne energije, primena toplih pumpi u industriji, te korišćenje solarnih sistema u proizvodnji električne energije i dobijanju tople vode.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Stručnjaci su ocenili da biogasno postrojenje ovdašnjeg AD „Budućnost” predstavlja dobar primer, a realizovane mere unapređenja energetske efikasnosti Gerentološkog centra u Bačkoj Palanci uvele su taj objekat u kategoriju energetski efikasnih. To je možda jedini objekat javne namene na teritoriji bačkopalanačke opštine u toj kategoriji. Baš jedan od ciljeva ovog projekta bio je da snimi postojeće stanje potrošnje energije i davanje procena i predloga projekata u cilju realizacije strategije održivog razvoja lokalne samouprave 2014-2020. godine i izrada akcionog plana kako bi se podstaklo korišćenje obnovljivih izvora energije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here