Nastavak aktivnosti u cilju unapređenja delatnosti

Godišnja skupština MKUD „Večera Šandor“

584

U subotu, 15. juna, u Mađarskoj kući održana je godišnja skupština Mađarskog Kulturno umetničkog Društva „Večera Šandor“.


Prisutni članovi su saslušali i prihvatili izveštaj o radu, finansijski izveštaj, izveštaj Nadzorne komisije i plan za narednu godinu. Svojim glasovima dali su još jedan četvorogodišnji mandat Predsedništvu, kao i predsedniku MKUD-a, Zoltanu Faragou. O budućoj saradnji Kulturnog Saveza Vojvođanskih Mađara i MKUD „Večera Šandor“ govori za „Nedeljne novine“ predesednik Aron Šutuš:

– Prvo bi trebalo da se Mađarska kuća dovede u funkciju, ako ne u celosti, a ono bar toliko da se aktivnosti mogu nesmetano odvijati. Takođe, trebalo bi češće da se sastaje mađarska zajednica, makar i u ovom donekle završenom prostoru. Ponovno pokretanje mešovitog hora bi bio takođe veoma dobar potez, da se opet odlazi na „Durindo“, susret mađarskih KUD-ova iz Vojvodine, a ako se pokaže potreba za tim, obezbedićemo stručno lice za to. Možda je najvažnije, da se nastavi negovanje maternjeg jezika, pa zahvaljujući tome obezbediti češće bavljenje decom. To sve pokazuje da treba da se pomažu one sredine gde žive Mađari, koji nisu tamo, gde su pripadnici te nacije u začajnijem broju zastupljeni.

[wonderplugin_slider id=170]

 

U osvrtu na aktuelni trenutak u MKUD „Večera Šandor“ novi-stari predsednik, Zoltan Farago je istakao, da je svakako jedan od prioritetnih zadataka završetak Mađarske kuće, čime bi se stvorili neophodni uslovi za nesmetani rad. Takođe je naglasio važnost stvaranja stabilne grupe mladih članova, koji bi u budućnosti trebali preuzeti vođenje jedinog Kulturno umetničkog društva Mađara u opštini. Najviše zavisno od finansija, MKUD će i u buduće organizovati već tradicionalne Bal pod maskama i Jesenji bal, s tim da će se druga druženja članova, prema mogućnostima i dalje nastavljati, pošto je jedan od najefikasnijih vidova negovanja maternjeg jezika međusobna komunikacija. Kulturno društvo oberučke prihvata svaku pomoć, tako da je i ona koju je ponudio predsednik KSVM, Aron Šutuš, i te kako dobro došla.

U diskusiji o ponuđenom programu, članovi su pokazali da su o te kako zainteresovani za budućnost MKUD „Večera Šandor“ i izrazili spremnost da u tome i lično pomognu. Skupština je imala i nastavak u neformalnom druženju, te su se i tu mogli čuti razni predlozi za razmisliti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here